Vmbo-leerlingen uit Zoetermeer strijden wie de grootste heeft

Twee deelnemers aan het NK Pompoenkweken met een van hun pompoenen.
Twee deelnemers aan het NK Pompoenkweken met een van hun pompoenen.
ZOETERMEER - Vier leerlingen van het Stedelijk College uit Zoetermeer gaan zaterdag op het NK Pompoenkweken de strijd aan om de grootste pompoen. De leerlingen van de afdeling Groen van de school hebben twee soorten pompoenen opgekweekt.
De pompoenen werden de afgelopen zes maanden bemoederd met speciale voedingsstoffen, mest, water en natuurlijk heel veel liefde. De leerlingen gaan de strijd aan met echte kwekers uit heel Nederland, dus het uiteindelijke gewicht van de herfstgroente is cruciaal: de eerste prijs van het NK is vastgesteld op 2.500 euro.
Wat het precieze gewicht van de pompoenen uit Zoetermeer is blijft nog even spannend: de weegschaal van het Stedelijk College is niet groot genoeg om de herfstgroente te kunnen wegen.

Deukje opgelopen

Deelnemer Mika (15) schat zijn kansen echter best goed in: 'We hebben twee pompoenen, waarvan de kleinste al een halve meter lang is. De ander is nog groter, maar daar heeft iemand met een pen tegenaan getikt.. en we weten niet of deukjes toegestaan zijn.'
Het prijzengeld zou door de leerlingen voor de helft aan een goed doel geschonken worden. De andere helft zou in de school zelf geïnvesteerd worden. 'We hebben afgesproken dat we zelf geen geld mee naar huis nemen. We geven het liever uit aan lesmateriaal en aan onze dieren hier op school.'

Educatief en competitief

Het NK Pompoenkweken, dat overigens ook andere groenten verwelkomt binnen de groentenfamilie zoals bijvoorbeeld komkommers en courgettes, vindt zaterdag plaats in de Botanische Tuinen in Utrecht. Het is de eerste editie, maar organisator Canna, die de Zoetermeerse scholieren uitnodigde middels een educatief project, hoopt op een jaarlijks vervolg.
'Het is een pilot voor ons,' vertelt Hoofd Educatie Agnes van de Westering. 'Er zijn nu ook nog geen andere scholen die meedoen, de andere deelnemers zijn volwassen kwekers. Maar een jaarlijks NK is zeker de bedoeling.'

Niet te eten

Voor wie hoopte op pompoensoep na afloop: de gekweekte soorten op het NK zijn helaas niet eetbaar. 'Na afloop worden ze uitgehold en kunnen toeschouwers en deelnemers er de rivier mee af dobberen', aldus Van de Westering.