'Politie moet stoppen met inzetten van roofvogels tegen drones'

© ANP
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij willen dat de politie stopt met het gebruik van roofvogels tegen drones. Zij hebben woensdag schriftelijke vragen gesteld aan het Haagse college. De politie gaat de roofvogels inzetten tegen ongewenste drones tijdens evenementen zoals Prinsjesdag.
'We maken ons zorgen om dierenwelzijn', zegt Christine Teunissen, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Den Haag. 'De politie noemt het een wereldprimeur. Dat wil zeggen dat ze zichzelf ook zien als voorbeeld voor de rest van de wereld.'
De partijen zeggen dat dronefabrikanten en vogelexperts hebben laten weten dat de vogels gewond kunnen raken als ze een drone naar beneden halen. Eerder gaf de politie aan dat de roofvogels juist niet gewond raken, daar zou het type drone dat de dieren naar beneden halen te licht voor zijn.

Alternatieven

Volgens de partijen zijn er genoeg andere methodes die de politie kan gebruiken in de strijd tegen ongewenste drones. 'Het is uit de tijd om voor een methode te gaan waar dieren bij worden gebruikt', aldus Teunissen.
'Laten we eerst maar andere methodes testen voordat we met dit soort - wat mij betreft - onmogelijke oplossingen gaan werken', zegt Peter Bos van de Haagse Stadspartij. 'Vogels moeten gewoon in de natuur leven.'