Prehistorische mens was beter bestand tegen gif in rook

LEIDEN - De moderne mens kan veel slechter omgaan met giftige stoffen in rook dan de prehistorische mens en zelfs mensapen. Dat concluderen wetenschappers uit Leiden en Wageningen uit DNA-onderzoek.
De onderzoekers testten kleine variaties in de genetische code van 19 genen die naar voren kwamen uit studies naar de schadelijke effecten van tabaksrook. Deze genen zijn ook betrokken bij een verhoogd risico op vruchtbaarheids- en reproductieve problemen bij mensen wanneer die zijn blootgesteld aan gevaarlijke bestanddelen die vrijkomen bij het stoken van vuur en het verhitten van voedsel.
Deze genen werden vergeleken met varianten die voorkomen bij neanderthalers en Denisova-mensen. Ook werden ze bestudeerd bij chimpansees en gorilla's, twee nauw aan de mens verwante soorten die geen vuur gebruiken en dus niet op een geregelde basis blootgesteld worden aan rook.
Neanderthalers hadden efficiëntere genvarianten
Daaruit kwam naar voren dat Neanderthalers en Denisova-mensen genvarianten bezaten die ze efficiënter maakten in het omgaan met de giftige bestanddelen van rook dan de meeste moderne mensen. Verrassend genoeg bleken ook chimpansees en gorilla's over deze efficiënte genvarianten te beschikken.