Grote varkensstal Woubrugge breidt uit vlakbij Ter Aar

© Omroep West
WOUBRUGGE - Een varkensstal in Woubrugge wordt verplaatst naar de rand van Ter Aar om daar te kunnen uitbreiden. In de Provinciale Statencommissie van Zuid-Holland in Den Haag bleek een meerderheid voor de verplaatsing en uitbreiding te zijn.
Een andere optie was om op de huidige plek van de varkensstal, aan de A. de Graaflaan in Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem), uit te breiden. Maar wethouder Herman Haarman van Kaag en Braassem voelde daar niets voor, want de Kruisweg vlakbij Ter Aar bood meer mogelijkheden vanuit economisch opzicht. Ook zou het beter zijn voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn.
Dat was tegen het zere been van buurgemeente Nieuwkoop. Wethouder Paul Platen zei ‘niet gehoord te zijn’. Volgens hem zou er eerst naar alternatieve uitbreidingslocaties moeten worden gekeken, ‘waarbij iedereen gebaat is’. Hij pleitte voor een zorgvuldige afweging van de voors en tegens.

‘In spagaat'


Veel partijen zeiden ‘in een spagaat’ te zitten om de uitbreiding van de stal naar 3.600 varkens mogelijk te maken. Een uitbreiding in Woubrugge (met de huidige 2.100 varkens) is niet mogelijk, vanwege de toename van overlast voor omwonenden. De andere plek, bij de gemeentegrens met Nieuwkoop, zouden de bewoners van Ter Aar niet prettig vinden.
Daarom was de voorgelegde keuze volgens de PvdA’er Ron Hillebrand ‘kiezen tussen twee kwaden’. De PVV pleitte vooral voor een verbetering van het dierenwelzijn. De Partij voor de Dieren noemde het ‘onbegrijpelijk dat Gedeputeerde Staten in het Groene Hart een megastal wil plaatsen’. Volgens de partij is het ‘een verplaatsing van het probleem’.

‘Verplaatsing beter'


Ook coalitiepartij SP vond het lastig. ‘Het is een moeilijke situatie, maar de verplaatsing is beter.’ Collegepartner D66 zei met de verplaatsing naar de Kruisweg ‘de huidige situatie te kunnen verbeteren’.
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) liet weten dat het provinciebestuur een afweging heeft gemaakt tussen alle belangen: ‘Maar we kunnen het niet honderd procent goed krijgen. Alle plussen en minnen opgeteld, komt het op een plus uit voor de locatie aan de Kruisweg.’

Vergunning niet snel genoeg rond

De eigenaar van de varkensstal, Nico Kroes, wilde de varkensstal eerder al verhuizen naar de Kruisweg, maar dat ging toen niet door omdat de vergunning daarvoor niet snel genoeg rond kwam. Hij besloot daarom om de bestaande stal uit te breiden, maar dat leidde tot verzet in Woubrugge. Vanwege de verschillende belangen die er speelden, werd de hulp van de Provinciale Staten ingeroepen om een oordeel te vellen.