Haagse scholieren op de vuist niet uniek: Jongeren knokten vroegâh ook al

DEN HAAG - De vrede is getekend. Leerlingen van het Maerlant Lyceum en het VCL hebben hun knokpartij van eerder deze week uitgepraat. Gelukkig maar. Wat blijft is een vervelend gevoel dat dit is gebeurd.
Rector Remco Vogel van het Maerlant Lyceum had zelfs huilende leerlingen op zijn kamer. Scholieren die zich diep schaamden. De vechtpartij riep herinneringen op aan andere momenten dat er in Den Haag werd geknokt. Matpartijen die hoe verder ze in het verleden raakten heroïsche proporties aannamen. Ze haalden het collectief verleden van veel Hagenaars en Hagenezen. Wat er tussen de scholieren deze week gebeurde, deed ons bij Omroep West denken aan de volgende bijzondere momenten. Waarbij wij aantekenen dat de vrede tekenen altijd beter is dan knokken.

Kerstbomen rausen

In de aanloop naar Oud & Nieuw kent Den Haag een beruchte traditie, het 'rausen van kerstbomen' voor het nieuwjaarsvuur. Zodat je met die ingezamelde bomen geld of cadeaubonnen kon verdienen. Halverwege de jaren '80 liep die situatie echter steeds verder uit de hand en gingen jeugdbendes met elkaar de strijd aan in een complete 'kerstbomenoorlog'.

Velen weten nog hoe op oudjaarsavond de kerstbomen en autobanden in de fik werden gestoken, zoals Harry Klorkestein in zijn fameuze 'O O Den Haag' trots bezingt. Op de grens van Den Haag en Rijswijk liep het ooit wel erg uit de hand en vielen zelfs schoten.Winkelpuien werden ingegooid en de winkels werden geplunderd. Uiteindelijk wisten de gemeente, welzijnswerkers en de politie de boel te sussen.
De Kikkers en de Plu

Berucht waren de Haagse jeugdbendes de Plu en De Kikkers. In de jaren '60 stonden ze geregeld tegenover elkaar. De Plu bestond uit een groep Indische Hagenaars en de Kikkers waren blanke, Hollandse scholieren. De Plu begon rond 1960 als een vriendengroep die samenkwam bij automatiek de Gouden Paraplu, op de hoek van de Goudenregenstraat en de Laan van Meerdervoort.

Bij de Plu's ging het om vetkuiven, muziek en Puch's. De leden luisterden samen naar Indo-rock in spijkerbroek en vliegeniersjacks. De Plu's telden veel Indische jongens, maar niet uitsluitend, want wanneer het nodig was kregen ze versterking van Koentjis uit Leiden.

De Kikkers kwamen vanaf 1963 bij elkaar en vormden een verzameling van meerdere bendes uit de Vogelwijk en Vruchtenbuurt. De leden kwamen van de HBS of het Gymnasium en vonden elkaar in de beatmuziek van The Beatles en de Rolling Stones. Ook een Kikker reed op een Puch, maar had Beatlehaar. De wijduitlopende spijkerboek en een paar suède Clarks behoorden tot het tenue van de Kikkers.

Beide bendes troffen elkaar soms op afspraak, maar vaak troffen kleine groepjes elkaar spontaan. Dan werden kleine onenigheden uitgevochten, bijvoorbeeld om een meisje. Daarbij werden vechtattributen niet geschuwd. Toch sloten beide bendes een niet-aanvalspact om samen tegen de Newton Boys uit het regentessekwartier te vechten in de Bosjes van Pex.

In de zomer van 1966 werd de Vrede van Den Haag getekend, om vast te stellen dat er een grote verzoeningsreünie voor de bendes georganiseerd ging worden. In 1997 kwamen zo'n 500 oud leden van De Kikkers en De Plu bij elkaar om de Vrede met elkaar te vieren.

LEES OOK: Nostalgie: 14 dingen van vroegâh die Hagenaars en Hagenezen missen

LEES OOK: Meer nostalgie: Nog 8 dingen van vroegâh die Hagenaars en Hagenezen missen
Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG VECHTPARTIJ
Deel dit artikel: