Rector: 'Huilende leerlingen Maerlant schaamden zich voor vechtpartij'

Examens op het Maerlant Lyceum in Den Haag (Archieffoto)
Examens op het Maerlant Lyceum in Den Haag (Archieffoto)
DEN HAAG - 'We vinden het heel naar hoe dit is gelopen,' zegt Remco Vogel, rector van het Maerlant Lyceum in Den Haag. 'Ik heb leerlingen hier huilend op mijn kamer gehad, die zeggen zich diep te schamen voor de vechtpartij die gefilmd, gedeeld en op televisie is gekomen, omdat de goede naam van de school zo in het geding komt.' Hij reageert daarmee op de massale vechtpartij tussen leerlingen van zijn school en het in de buurt gelegen concurrerende Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL).
Bij de vechtpartij op de Oostduinlaan in Den Haag was een tiental leerlingen aanwezig, maar de vechtpartij duurde niet langer dan 30 seconden. Een ruzie op een huisfeest was aanleiding geweest voor de vechtpartij.
Een 16-jarige leerling van het VCL zou daarbij een klap in de nek hebben uitgedeeld aan een 14-jarige jongen van het Maerlant. Zijn grotere broer zou verhaal zijn gaan halen na de klap.

'Ook jongens uit Scheveningen betrokken'

Volgens een horecaondernemer uit de buurt, zouden daar ook jongens van buiten de scholen, uit Scheveningen, bijgehaald zijn die wel zin hadden in een robbertje vechten. Die vechtpartij stelde niets voor, bevestigen de leerlingen en de directeuren van de scholen. Maar doordat het gefilmd en gedeeld wordt, is het ineens heel groot.  'Zo is de wereld nu eenmaal waar we in leven,' zegt rector Vogel.
Leerlingen van het VCL en rector Vogel van het Maerlant Lyceum zijn er zeker van dat de vrede is getekend. De vechterbazen zijn bijelkaar gezet en het is uitgepraat. 'Er komt geen vervolg meer op de vechtpartij van dinsdag,' zeggen alle partijen stellig.

Extra lessen over social media

'Vechten is van alle tijden. Ik herinner me van mijn eigen schooltijd, dat jongens regelmatig elkaar in de haren vlogen, als bijvoorbeeld iemand een vriendinnetje van een ander had afgepakt. Maar het probleem is dat alles nu gefilmd en gedeeld wordt,' zegt de rector van de school aan de Johannes Bildersstraat, een zijstraat van de Wassenaarseweg.
De school in Benoordenhout gaat extra lessen geven over het gebruik van sociale media. 'We hebben al eerder socialmedialessen gegeven en dat doen we ook met roken. Maar wij moeten als school niet de illusie hebben dat wij de belangrijkste factor in het leven van onze leerlingen zijn. Sommigen gaan toch roken en zo is het ook met posten op social media', nuanceert de rector.

VCL zegt niks

De directie van het VCL heeft na het incident geen behoefte meer aan media-aandacht en wil daarom tegenover Omroep West niet reageren.