VVD: Krakers moeten weg uit school aan Beatrijsstraat in Haagse Moerwijk

© Regio15
DEN HAAG - De krakers die sinds een jaar in een school aan de Beatrijsstraat in Moerwijk zitten, moeten daar weer uit. Dat vindt de VVD in de Haagse gemeenteraad. ‘Ze terroriseren de buurt. Wij hebben een lange lijst met klachten. Dus wij vinden dat de wethouder de gebruikersovereenkomst moet opzeggen,’ aldus fractievertegenwoordiger Frans de Graaf.
De VVD sprak afgelopen tijd met buurtbewoners. Op basis daarvan concluderen de liberalen dat er veel mis is. Zo zou sprak zijn van geluidsoverlast, omdat de gebruikers van de school feesten organiseren en ze buiten muziek maken. Verder hebben buren last van rook: de krakers zouden binnen vuil verbranden.
Daarnaast was er op 21 september een grote vechtpartij. Die zou deels in de portieken van buren zijn uitgevochten, stelt de VVD. ‘De volgende dag hebben bewoners het bloed uit het portiek moeten vegen.’ De buren en de liberalen denken dat de krakers hierbij waren betrokken.

Kinderen weggejaagd

Een andere klacht is dat de gebruikers van de school zich meer terrein zouden toe-eigenen dan is afgesproken.  De Graaf: ‘Voor het  pand ligt een basketbalveldje waar kinderen veel plezier van hebben. De bruikleners zetten daar vaak hun auto neer  waardoor spelen onmogelijk is. En als er kinderen komen worden die op agressieve wijze weggejaagd.’
De VVD noemt de klachten ‘zeer ernstig’ en volgens De Graaf zouden er honderden mensen in de buurt last van hebben.
De liberalen trekken daaruit een harde conclusie. ‘Hier werkt het niet. De lieden uit de Vloek mochten hier gaan wonen op voorwaarde dat ze geen overlast veroorzaken, maar dat doen ze wel. Ze houden zich niet aan de afspraken.  Dus wat de VVD betreft moet het pand worden ontruimd,’ zegt De Graaf.

Huren of kopen

De krakers waren niet bereikbaar voor commentaar. Met het nieuwe standpunt van de VVD wordt echter een zeer langslepende discussie in de Haagse politiek weer helemaal opgerakeld. De gebruikers komen namelijk uit De Vloek in Scheveningen. Dat krakersbolwerk werd na veel debatten in de Haagse raad en uiteindelijk ook rechtszaken precies een jaar geleden ontruimd. Het moest plaats maken voor een topzeilcentrum.
Een deel van de krakers ging akkoord met een verhuizing naar de voormalige school in de Beatrijsstraat. Dat ze daar naartoe mochten, was een zwaar bevochten politiek compromis, waarmee coalitiepartij VVD destijds ook instemde. Maar volgens De Graaf is het nu tijd om het akkoord op te zeggen. Hij vindt ook niet dat de gemeente de krakers een andere plek moet aanbieden. ‘Wat mij betreft moeten ze net als u en ik een woning kopen of huren. Het moet over en uit zijn.’