Geen steun voor vernieuwing winkelcentrum Duinzigt in Den Haag

Impressie van het 'nieuwe' Willem Royaardsplein in Den Haag.
Impressie van het 'nieuwe' Willem Royaardsplein in Den Haag. © gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad voelt vooralsnog niets voor de bouw van een nieuwe vestiging van Albert Heijn en daarboven woningen op het Willem Royaardsplein in het Benoordenhout.
De politiek vindt het plan voor winkelcentrum Duinzigt 'te massaal', bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Verder is een meerderheid in de raad bang dat er parkeerproblemen ontstaan. Die
: een groot aantal buurtbewoners volgde de vergadering in het stadhuis, een deel daarvan maakte ook aan wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) duidelijk dat er in de buurt geen groot draagvlak voor is.
De voorzitter van Wijkvereniging Benoordenhout, Pieter de Savornin Lohman, verklaarde dat het na 35 jaar praten hoog tijd is dat het winkelcentrum wordt gerenoveerd. En dat zijn vereniging de plannen in principe wel steunt, maar dat er toch op een aantal punten een voorbehoud wordt gemaakt. Zo zou het mooi zijn als de nieuwbouw boven de winkel minder hoog wordt en het plan ook in omvang kleiner wordt. Verder zou op het plein ruimte ontstaan voor een tweede supermarkt. Daar voelt de buurt ook erg weinig voor.

Helemaal stopzetten

Veel partijen in de raad delen die kritiek. Zo wil de VVD dat de wethouder de plannen even helemaal stopzet en eerst in gesprek gaat met de projectontwikkelaar om nieuwe afspraken te maken. Onder meer de hoogte van de appartementen boven de nieuwe winkel moet worden aangepast en Wijsmuller moet er ook voor zorgen dat het plein niet veel kleiner wordt dan nu, aldus raadslid Monique van der Bijl.
De wethouder erkende dat ‘niet iedereen blij’ wordt van de plannen. ‘Ik begrijp dat het zorgen en vragen oproept,’ aldus Wijsmuller. Maar hij voegde er ook aan toe dat er nog misverstanden bestaan. ‘Het wordt echt geen tweede Leidsenhage.’

Eerst praten

Tegelijk vindt hij het belangrijk dat er na zoveel jaar discussie nu ook echt iets gaat gebeuren. ‘Het is van groot belang dat er wordt geïnvesteerd in het winkelcentrum.’ Wijsmuller beloofde de raad dan ook nog eens te gaan praten met de ontwikkelaar en een brief te sturen over eventuele aanpassingen.