Advocaat Knoops: 'OM vervolgt Geert Wilders onterecht'

Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag
Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Geert Wilders wordt onterecht vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Dat heeft de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, vrijdag gezegd tijdens een zitting in de zaak bij de rechtbank op Schiphol.
Tijdens een campagnebezoek in de Haagse wijk Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders.
Daarvoor wordt hij nu berecht. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Terecht of niet

Advocaat Knoops verzet zich tegen die aanklacht. Het verweer gaat over de vraag of het OM Wilders wel terecht vervolgt. Als de rechtbank het verweer volgt, gaat het proces niet door.
Knoops wijst op een 'doctrine' in de Verenigde Staten dat een rechter geen oordeel moet vellen over uitspraken die zijn gedaan in politieke context. De rechter heeft wél de bevoegdheid om dat te doen, maar zou dat niet moeten doen, meent Knoops. De uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd, horen de kiezers volgens hem te beoordelen.

'Ik heb geen idee wat ik hier doe'

'Ik ben maandenlang met dit vreselijke proces bezig. Maar ik heb geen idee wat ik hier te zoeken heb.' Dat zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag tijdens het proces dat tegen hem loopt. 'Leg mij niet het zwijgen op en stop dit proces', vroeg hij de rechters. 'U kunt een einde maken aan deze charade, aan dit politieke proces.'
Wilders zei ook dat hij geen spijt heeft van de uitspraken waarvoor hij terechtstaat. 'Het is de waarheid. Ik zal me daar voor verantwoorden. Ik hoop niet voor de rechtbank, maar tijdens de komende verkiezingen voor het Nederlandse volk.'
Op 14 oktober beslist de rechtbank of het strafproces tegen PVV-voorman Geert Wilders verder gaat of wordt gestopt.

LEES OOK: