Jan R. staat terecht voor doodsteken medegevangene Elbert (82) met een tafelmes

© ANP
DEN HAAG - Wat bezielde Jan R. (26) in september vorig jaar toen hij zijn 82-jarige medegevangene Elbert G. vastbond op een stoel en hem om het leven bracht met een tafelmes? Op deze en andere vragen hoopt de rechter in de Rechtbank van Den Haag maandag antwoord te krijgen. Verslaggever Vincent Veenman volgt de zaak.
Hagenaar Jan R. zit al een tijdlang vast in de penitentiaire inrichting in Zoetermeer. In 2013
meerdere keren op een scooterbestuurder in, waarna hij het slachtoffer van zijn scooter beroofd. Dat gebeurde op de Haagse Waldorpstraat. R. werd in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs.

Geboeid

R. heeft zware psychische problemen. Zo wordt hij maandag geboeid de rechtszaal ingebracht, iets wat ongebruikelijk is. Vanwege zijn mentale gesteldheid gaf de rechter journalisten en belangstellenden maandag instructies. 'Bemoei u niet met de zitting', zei de rechter. Dit omdat kans bestaat dat R. dichtslaat en zijn verhaal niet meer wil doen. Dat gebeurde al eerder.


Opvallend is dat de toegesnelde politie niet met getrokken wapens de penitentiaire inrichting in mocht. Dat blijkt maandag tijdens de zitting. Politieagenten werden niet toegelaten door een portier, omdat het niet binnen protocol viel. Een leidinggevende moest eraan te pas komen om de politie door te laten.Volgens Jaap Oosterveer, woordvoerder bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, heeft het te maken met de veiligheid. Kans bestaat namelijk dat een gevangene zo'n wapen in handen krijgt. 'Maar ik kan nu niet zeggen of het in dit geval een uitzondering betrof', aldus Oosterveer.Slachtofferverklaring

De zoon van slachtoffer G. las in de rechtszaal maandag een slachtofferverklaring voor. 'Ik heb vaak aan de laatste minuten voor mijn vaders dood gedacht', schrijft hij. 'Wat ging er door hem heen? Wat waren zijn laatste woorden? Ik zal het nooit weten.' Tot slot pleitte de zoon van G. voor een levenslange gevangenisstraf voor Jan R: 'Dit is beter voor hem, mij en de maatschappij - voor ieder welwillend mens.' Het OM eist tbs met dwangverpleging tegen Jan R. De uitspraak is over twee weken.