PVV: ADO-supporter gratis met openbaar vervoer naar het stadion

Avenio tram
Avenio tram
DEN HAAG - Supporters van ADO Den Haag moeten met een geldig wedstrijdkaartje gratis met het openbaar vervoer van en naar het stadion kunnen reizen op wedstrijddagen.
Dat staat in een 20-punten plan voor ‘een beter openbaar vervoer’ in Haaglanden dat de PVV vandaag heeft gepresenteerd. In dit plan doet de grootste oppositiepartij in de Haagse gemeenteraad voorstellen op het gebied van service, herkenbaarheid en veiligheid.
In het verleden was er al een regeling die het mogelijk maakte dat ADO-supporters gratis naar het stadion konden. De RET in Rotterdam heeft er nog steeds een.

Meer zichtbaar

In het plan staat verder dat de PVV de HTM 'meer zichtbaar' wil maken in de regio. De betekent in de praktijk dat het logo ‘R-net’ verdwijnt van de nieuwe voertuigen (‘verwarrend en irrelevant‘) en dat er ‘groengele accenten' op de trams voor terugkeren. Het logo van de HTM mag ook wel wat prominenter, vindt de partij.
De meeste aanbevelingen van de PVV zijn gericht op veiligheid: meer BOA’s, een OV-verbod voor wanbetalers en geweldplegers, een sms-nummer voor reizigers om overlast bij HTM te melden en altijd een dubbele bemensing van trams, 'te beginnen op risicolijnen 9 en 16'.

Al het geweld registreren

Ook stelt de PVV dat op dit moment niet alle situaties waarbij sprake is van geweld worden gemeld. Dat geldt alleen voor de gevallen waarbij de politie wordt ingeroepen. De partij wil weer dat alle meldingen worden geregistreerd: ook alle aanhoudingen door BOA’s, waarbij geen escalatie plaatsvindt.
Volgens PVV-raadslid Elias van Hees kiezen controleurs soms ook een te makkelijke weg bij het optreden tegen mensen die geen kaartje hebben. Veel te vaak zou nog aan mensen die geen vervoersbewijs hebben, worden gevraagd om een kaartje te kopen óf het voertuig te verlaten bij de halte erna. Van Hees: ‘Deze mensen komen niet voor in de statistieken: niet als zwartrijder en niet als wanbetaler. Dit zijn misgelopen inkomsten en het is ook een slecht signaal naar andere reizigers die hun vervoersbewijs wel netjes op orde hebben.’

Boerka's verbieden

Verder wil de partij dat boerka’s worden verboden in de tram en bus. De partij pleit er ook voor dat er alleen nog Nederlands wordt gesproken door het personeel. ‘Het komt te vaak voor dat er in bijvoorbeeld het Arabisch of Turks wordt gesproken, zelfs met klanten,’ aldus Van Hees. ‘Er heerst hierover ergernis, ook onder een deel van het personeel van HTM. Daarom zou het bedrijf er goed aan doen om hierover duidelijke afspraken te maken en hierop te handhaven.’