OM in hoger beroep tegen uitspraak doodrijden Boskoper

© archief
BOSKOOP - Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak van Neil van der L.. Van der L. veroorzaakte eind december een dodelijke ongelijk waarbij Ricardo van Jaarsveld uit Boskoop om het leven kwam. Ook de advocaat van Van der L. is in beroep gegaan.
De rechtbank veroordeelde Van der L. tot een celstraf van
. Die straf was flink lager dan de
(OM). Het OM eiste acht jaar cel en een rijontzegging van tien jaar. Volgens de rechter zat de 46-jarige man in een psychose. Volgens haar was er geen opzet in het spel en dus geen sprake van doodslag of een poging tot doodslag. Wel is er sprake van dood door schuld.
Het OM kan zich niet vinden in het oordeel dat er geen sprake is van voorwaardelijke opzet. Volgens het OM 'heeft de verdachte meerdere signalen dat zijn snelheid tot ongelukken zou leiden' genereerd. 'Hiermee heeft hij de kans aanvaard dat door zijn handelen een aanrijding zou plaatsvinden met mogelijk dodelijke afloop', aldus het OM.

'Dit is wel erg weinig'

De 46-jarige Van der L. reed vlak voor het ongeluk nog 237 kilometer per uur. Hij botste op de auto van de familie Van Jaarsveld, die op weg was naar Safaripark Beekse Bergen. De Boskoper overleefde de klap niet. De vrouw van Van Jaarsveld zit nog altijd in een rolstoel en twee van de drie kinderen die in de auto zaten, zijn blijvend gehandicapt.
Voor zijn daden werd Van der L. twee weken geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. 'Dit is wel erg weinig. Als je meer dan tweehonderd kilometer per uur met zoveel troep in je lichaam rijdt, weet je dat het fout gaat', zei de vader van Van Jaarsveld na de uitspraak.  

Hoger beroep

Toch wilde hij bij het OM niet aandringen op een hoger beroep. 'We willen ons verdriet verwerken', zei hij. De vriendin van Van Jaarsveld dacht daar anders over. 'De straf die hij nu heeft gekregen, is onterecht', vertelde Jennifer. 'Hij heeft zelf het besluit genomen om die drugs te gebruiken en in de auto te stappen, dan moet hij ook de gevolgen op zich nemen.'
Het OM is het daar mee eens en is dus maandag in hoger beroep gegaan.