De 5 meest voorkomende ongelukken tijdens het klussen

DEN HAAG - Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker tijdens het klussen. Jaarlijks gebeuren er zo'n 130.000 ongelukken in en rondom het huis. Hieronder vind je de 5 meest voorkomende ongelukken tijdens het klussen met daarbij handige tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt.
1. Van de ladder vallen
Misschien is dit wel een van de lulligste klusongelukken. Maar je bent zeker niet de enige als je met een flinke smak op de grond ligt na het vervangen van een peertje. Ongeveer de helft van de klussers die in het ziekenhuis worden opgenomen is gevallen. Let er daarom altijd goed op dat de ladder volledig is uitgeklapt. Probeer nooit de bovenste treden van de ladder te gebruiken. Zet daarnaast altijd je beide voeten op de ladder.

2. In je vinger snijden
Tijdens het snijden van het nieuwe behang schiet je flink uit waardoor het scherpe mesje in je vinger komt. Vaak komt dit doordat je niet goed oplet of je hebt gewoon flinke pech. Het enige wat je kan doen om een snee te voorkomen is door goed gereedschap te gebruiken en altijd heel voorzichtig te werk te gaan.

3. Op je duim slaan
Nog zoiets wat iedereen weleens heeft gedaan. Je denkt een flinke klap op een spijker te geven, maar in plaats daarvan raak je hard je duim. Zorg dat je altijd goed grip hebt op de hamer en gebruik eventueel iets om de spijker mee vast te houden zodat je hand vrij is.

4. Iets op je voet laten vallen
De hamer valt uit je hand keihard op je voet. Of tijdens het verplaatsen van de kast blijk je hem toch niet zo goed vast te hebben. Het gevolg is een blauwe of soms zelfs gekneusde voet. Om dit te voorkomen is het altijd aan te raden om goede schoenen te dragen met eventueel stalen neuzen.

5. Door je rug gaan
Tijdens het tillen van die zware wasmachine ga je opeens door je rug. Om pijn in je rug te voorkomen is het verstandig om altijd recht voor het voorwerp dat je gaat tillen te staan. Houd daarnaast altijd je rug recht als je naar beneden zakt en buig licht je knieën.
Deel dit artikel: