Bewoners Schilderswijk zijn overlast zat: 'Stenen vliegen je regelmatig om de oren'

DEN HAAG - Een aantal bewoners van de Herderslaan in de Haagse Schilderswijk is de overlast van een groepje jongeren meer dan zat. Jongeren gooien daar volgens hen regelmatig met stenen.
'Zondagavond was het weer raak', vertelt buurtbewoner Cor Hartgring. Hij loopt naar zijn tuin die grenst aan de binnentuin van zwembad de Houtzagerij. In zijn tuin liggen een aantal stenen. 'De stenen vliegen je regelmatig om je oren. Sinds de renovatie van de binnenplaats van de Houtzagerij, is het om de paar dagen raak. Ze hebben een mooi nieuw hek geplaatst, maar zijn vergeten er een slot in te bouwen', zegt Hartgring.
Tegen de omheining van het zwembad groeit sinds de verbouwing klimop; volgens Hartgring 'is het voor jongeren zo nog eenvoudiger om erop te klimmen en stenen in onze tuinen te gooien'.

Grote keien

Ook buurtbewoner Rietje Moonen is slachtoffer van de vandalen. 'Bij mij is er al een keer een keukenraam gesneuveld en nu liggen er weer grote keien in de tuin, levensgevaarlijk. Het lijkt hier Maassluis of Zaandam wel.'
Volgens de bewoners wordt de buurt al zo'n twee jaar geteisterd door vandalisme. Een aantal van hen heeft maatregelen genomen en prikkeldraad gespannen. Toch blijven de stenen volgens hen komen.

Raadsvragen

Groep de Mos heeft raadsvragen gesteld over de situatie. 'Dit soort tuig dat het woongenot van Hagenaars verziekt moet gewoon keihard worden aangepakt. Doen we dat niet, dan krijgen we toestanden zoals in Zaandam en Maassluis, waar reltuig de dienst schijnt uit te maken. Ik eis van het stadsbestuur een krachtig optreden tegen deze stenengooiers', aldus fractievoorzitter Richard de Mos.
De politie en gemeente konden nog niet reageren op het verhaal.