Sloten en plassen blijven groen door aanhoudend nazomerweer

RIJSWIJK - Wie denk aan herfstkleuren, denkt vooral aan de bruine tinten van vallende bladeren. Maar als je nu om je heen kijkt in buurten met veel water, dan zie je vooral veel groen. En dat komt door de dikke laag kroos op het water. Zo ligt bijvoorbeeld een aantal wateren in Rijswijk vol met kroos. Onder andere het Rijn-Schiekanaal bij de haven en het water langs de Frans Halskade zijn bedekt met een dikke laag groen. Maar ook op veel andere plekken in Zuid-Holland ziet het groen.
Het Hoogheemraadschap van Delfland laat weten dat er in het hele werkgebied van het hoogheemraadschap al enige tijd veel kroos groeit.
Oorzaak is een combinatie van factoren. 'Het warme weer van afgelopen tijd is hier één van. Daarnaast is het een gevolg van veel voedingsstoffen in het water en ondiep stilstaand water', zegt een woordvoerder.

'Hausse' van kroos

Het kroos wordt pas verwijderd als het de doorstroming van het water belemmert, het zuurstofgehalte te laag wordt of als kinderen het kunnen aanzien als gras. Of dat in Rijswijk ook het geval is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.
Nu het kouder wordt, is de kans groot dat het kroos langzaam weer verdwijnt. 'Het sterft dan af en zakt naar de bodem.'

Heel Holland groen

Niet alleen in Zuid-Holland ziet het groen van het kroos, in Groningen (stad) zijn hele plassen veranderd in groene weiden, zoals te zien is op deze foto van de Oosterhaven: