Negen personen in Den Haag naar ziekenhuis na CO-vergiftiging

DEN HAAG - Negen bewoners van huizen aan de Troelstrakade in Den Haag zijn maandagavond rond 23.00 uur naar het ziekenhuis vervoerd na koolmonoxidevergiftiging.
De brandweer was afgekomen op een melding van stankoverlast. 'Toen de ambulancemedewerkers aankwamen, ging de CO-melder op hun pakken af', vertelt woordvoerder Berry Wasmus. Na metingen constateerde de brandweer hoge concentraties koolmonoxide in diverse huizen.
Verschillende woningen werden ontruimd. Negen mensen moesten met koolmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis worden vervoerd. 'Dermate ernstig waren hun klachten.' Koolmonoxide kan misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. Bij hoge concentraties kan koolmonoxidevergiftiging dodelijk zijn.

Oorzaak kapotte geiser

De vergiftiging zou volgens de brandweer het gevolg zijn van een kapotte geiser. Het is onduidelijk hoe het met de slachtoffers is. De ontruimde woningen zijn na de metingen ontlucht.
'Het is belangrijk om geisers jaarlijks te laten controleren', benadrukt Wasmus. 'Verder adviseren wij een melder bij de geiser op te hangen, zodat je tijdig actie kan ondernemen als er iets mis is.'