Stel uit De Lier bouwt klein zelfvoorzienend huisje

'S-GRAVENZANDE - Drie maanden hard timmeren, verven en klussen, maar dan is het ook af: het 'tiny house' van Shirley van der Hoeven en Roy Mosterd uit De Lier. 'Het is fijn om een eigen plekje te hebben en het voelt lekker knus', zegt Mosterd.
Het fenomeen 'tiny house' is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het doel is om zo onafhankelijk en zelfvoorzienend mogelijk te wonen. De kleine woning hoeft niet aangesloten te zijn op gas, water of elektriciteit. Stroom komt van zonnepanelen op het dak en regenwater wordt opgevangen en gebruikt om te drinken en mee te douchen. Binnen wordt slim met ruimte omgegaan, zo kan de bank dienen als opbergruimte en het aanrecht worden verlengd tot tafel.
Het huisje is 7 meter lang en 2,30 meter breed en van alle gemakken voorzien. Zo is er een slaapkamer een woonkamer, een werkplek, keuken en opbergruimte. 'Het is toch best wel ruim, maar ik denk dat het komt door de indeling die we hebben verzonnen. Je kan gerust een feestje geven aan je vrienden', vertelt Van der Hoeven enthousiast.

Oostenrijk


Op dit moment staat het huisje op strandpark Vlugtenburg in 's-Gravenzande, maar daar kan het stel niet blijven. 'Het is niet de bedoeling om hier permanent te gaan wonen. Het is een tussenoplossing, totdat we met de gemeente een plek hebben gevonden. We willen in januari voor drie maanden naar Oostenrijk vertrekken', aldus Mosterd.
Van der Hoeven is erg tevreden met het eindresultaat. 'Ik hoop dat we hier nog lang blijven wonen. Het liefst voor altijd.'