25.000 euro voor restauratie Scheveningse visserslogger Noordster

© ANP
DEN HAAG - De Noordster, een Scheveningse visserslogger uit 1950, wordt in oude glorie hersteld. De gemeente Den Haag doneert 25.000 euro voor de restauratie. Het schip deed jarenlang dienst in de haringvisserij en heeft meerdere keren het eerste vaatje nieuwe haring aan land gebracht tijdens Vlaggetjesdag.
In 1950 werd de Noordster te water gelaten bij de N.V. Sleephelling Mij Scheveningen. Het schip was één van de eerste vissersloggers die na de Tweede Wereldoorlog in Scheveningen van stapel liep en was hét symbool van de wederopbouw. Het schip is de laatste nog varende logger uit deze periode die ook echt in Scheveningen is gebouwd.
De Noordster is nu nog eigendom van de Scheveningse rederij Groen en onder de naam Aurora actief in onder meer de chartervaart. De rederij doneert het schip aan de stichting die de Noordster weer in originele staat gaat brengen. Vrijdag is de overdracht, dan wordt ook de cheque van de gemeente overhandigd.

Nieuwe functie

Na de opknapbeurt krijgt de Noordster een nieuwe, nog nader te bepalen functie. De gemeente denkt daarbij onder meer aan een drijvend museum, vlaggenschip op Vlaggetjesdag en blikvanger van de vissector.
Vrijwilligers en partijen uit de haven gaan de restauratiewerkzaamheden uitvoeren en de stichting wil misschien ook leerlingen van leerwerktrajecten inzetten. Wanneer het schip af is, is nog niet te voorspellen.