Midden-Delfland duurzaamste gemeente van Nederland

© Natuurmonumenten
MIDDEN-DELFLAND - Midden-Delfland is de duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Telos in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
In het onderzoek zijn alle 390 Nederlandse gemeenten betrokken. Gemeten werden ecologische, economische, en sociaal-culturele aspecten. Vorig jaar scoorde Midden-Delfland ook al het hoogst van alle gemeenten.
'Vooral de groene weilanden temidden van een industriegebied zijn uitzonderlijk', aldus onderzoeker Bastiaan Zoeteman. 'Naastgelegen grote steden, zoals in dit geval Rotterdam, hebben vaak een buurgemeente die goed op de lijst scoort. Die rustigere plaatsen hebben wel de lusten, maar niet de lasten van de grote stad.'

Sociale gemeente

Verder blijkt Midden-Delfland de meest sociale gemeente. 'Mensen letten op elkaar', aldus de onderzoeker. Er zijn weinig schoolverlaters en de criminaliteit valt mee. Minder goed scoort de gemeente op energieverbruik. 'Het gasverbruik in woningen en isolatie kan worden verbeterd', concludeert de onderzoeker.
In onze regio scoort Den Haag het minst goed op het gebied van duurzaamheid, met plaats nummer 361 op de lijst.