Video: Zonneauto studenten TU Delft aan de kant gezet door Zuid-Afrikaanse politie

De Zuid-Afrikaanse politie haalde de Nuna van de snelweg tijdens de wedstrijd
De Zuid-Afrikaanse politie haalde de Nuna van de snelweg tijdens de wedstrijd © Nuon Solar Team
DELFT - Zonnewagen Nuna van de TU Delft is woensdagmiddag tijdens de wedstrijd aan de kant gezet door de politie. Het gebeurde net voor de finish in Port Elizabeth. De politie was bang dat de opvallende wagen opstoppingen zou veroorzaken op de snelweg.
'We zijn aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten', meldt het team dat momenteel in Zuid-Afrika meedoet aan de Sasol Solar Challenge, een race voor door zonne-energie aangedreven voertuigen.
Het kostte de teamleden uiteindelijk zestien minuten om de politie uit te leggen wat ze aan het doen waren. Uiteindelijk mocht de Nuna onder politiebegeleiding verder rijden en moest de organisatie van de Solar Challenge een verklaring afleggen. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo'n tien minuten overschreden.

Voorsprong

De verlate binnenkomst heeft tot gevolg dat de Nederlanders donderdag later moeten starten en dat gaat ten koste van de voorsprong die het team heeft. Teamleider Sjoerd Stevens: 'Wij hopen dat de organisatie de extra gereden tijd kwijt zal schelden. Aangehouden door de politie is een situatie van overmacht.'
Het Delftse team staat op de eerste plaats in deze langste race voor zonnewagens ter wereld. De Nederlanders rijden in de Nuna8S, de nieuwste versie van de succesvolle Nuna-reeks. Het Nuon Solar Team houdt tijdens de race in Zuid-Afrika een vlog bij voor Omroep West.