Kort geding gemeente Den Haag tegen app-ontwikkelaar Pokémon Go beslist niet eerste rechtszaak

DEN HAAG - Ze zullen er moedeloos van zijn bij de gemeente Den Haag. Na tientallen -schijnbaar zinloze- mailtjes en telefoontjes naar de Amerikaanse app-ontwikkelaar Niantic heeft de gemeente nu een kort geding aangespannen. De inzet? Pokémon moeten verdwijnen in de late uurtjes in en rondom Kijkduin. Ook moeten de virtuele wezens niet meer verschijnen in kwetsbaar duingebied, als het aan de gemeente ligt. En Den Haag is niet de enige die de gerechtelijke weg inslaat.
De rechtszaken tegen app-ontwikkelaar Niantic, dat een flink kantoor heeft in South Beach in San Fransisco, zijn niet meer bij te houden. Boze huiseigenaren, stadsdelen, openbaar vervoer-maatschappijen, musea. Van alles.

Toen Pokémon Go aan het begin van de zomer gelanceerd werd, zaten juristen nog met de handen in het haar. Want wie heeft er zeggenschap over de virtuele wereld van Pokémon Go? Klachten van bijvoorbeeld het Holocaust Museum in de VS  brachten Niantic er toe om maatregelen te nemen. Het duurde niet lang voordat er op grote schaal Pokéstops en zogeheten Gyms op verzoek werden weggehaald door de ontwikkelaar. Op hun website komt zelfs een klachtenformulier waar mensen die problemen of hinder ondervinden van gebruikers van Pokémon Go hun problemen kunnen melden.

Uitspraak

Maar niet in alle gevallen heeft zo'n formuliertje op de website van Niantic zin. Zo bundelde een buurt in de VS de krachten in een zogeheten 'class action' rechtszaak tegen het bedrijf. Ze waren de overlast in hun park zat. In India werd Niantic voor het gerecht gesleept vanwege overlast op een heilige plek. En in Duitsland werd de app-ontwikkelaar voor het gerecht gesleept omdat ze privacy zouden schenden. Nog nergens is er een duidelijk uitspraak geweest over de kwestie.

En mocht het kort geding van de gemeente Den Haag niets opleveren, dan kunnen ze altijd nog kiezen voor de weg die ze in Antwerpen zijn ingeslagen. Daar is er namelijk een nachtelijk verbod op Pokémon Go uitgevaardigd door de gemeente zelf.
Meer over dit onderwerp:
POKéMON RECHTSZAKEN DEN HAAG NIANTIC
Deel dit artikel: