Krakers mogen blijven in pand Harstenhoekweg op Scheveningen

© Rob Vlastuin
DEN HAAG - Het gekraakte pand aan de Harstenhoekweg op Scheveningen hoeft niet ontruimd te worden omdat bewoners er een illegaal eetcafé zouden runnen. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. De gemeente Den Haag eiste ontruiming omdat de krakers niet in bezit waren van een horecavergunning voor het pand.
De rechter vond de sluiting een te zware maatregel. In het huis wonen mensen en die zouden door de sluiting op straat komen te staan. Bovendien is er maar één keer geconstateerd dat er illegale horeca in het pand zat.
De krakers gaven aan in gesprek te willen met de gemeente. 'We willen er graag samen uitkomen', zei een woordvoerder tijdens de zitting. Ook de rechter stuurde aan op een gesprek. Zij noemde het 'een gemiste kans' dat beide partijen niet met elkaar praten.  

Schorsing
Na de woorden van de rechter volgde een schorsing van een kwartier, waarin de twee partijen met elkaar moesten praten. Maar de gemeente bleef bij hun eis: sluiting van het pand. Zij zijn van mening dat de wet is overtreden omdat er tegen betaling eten verkocht is en alcohol is geschonken.
De krakers gaven tijdens de zitting aan dat dat inmiddels niet meer het geval is. Er waren donderdag zo'n twintig belangstellenden in de rechtszaal om de zaak te volgen. Na de uitspraak van de rechter klonk een klein applaus.

Gemeente blijft optreden tegen illegale horeca

De gemeente Den Haag laat donderdag in een verklaring weten dat het besluit van de rechter te respecteren. Ook schrijft een woordvoerder dat ze blijft optreden tegen illegale horeca. En dat ze 'het vervolg van de procedure... met vertrouwen tegemoet zien.'