Universiteit Leiden ziet geen reden om ontgroeningen te verbieden

Archieffoto
Archieffoto
LEIDEN - De Universiteit Leiden ziet niets in een verbod op ontgroeningen bij studentenverenigingen. Dat laat een woordvoerster weten aan Omroep West naar aanleiding van een geweldsincident in Groningen, waarbij een student hersenletsel opliep.
Volgens woordvoerster Caroline van Overbeeke heeft
regelmatig contact met Leidse studentenverenigingen en wordt er streng toegezien op excessen. Sinds 2008 heeft de Universiteit Leiden afspraken vastgelegd in een convenant. Daarin staat dat een ontgroening niet fysiek of geestelijk gevaarlijk mag zijn en de persoonlijke integriteit niet mag worden geschonden.
Ook de TU Delft staat sinds vorig jaar nauw in contact met studentenverenigingen over het onderwerp, meldt woordvoerder Michel van Baal. De universiteit heeft opgeroepen om kritisch naar de gebruiken te kijken, maar benadrukt dat studentenverenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun ontgroeningen.

'Stoppen'

In Groningen willen de Rijksuniversiteit, de gemeente en de Hanzehogeschool wél dat ontgroeningen stoppen. Aanleiding is dat er in augustus bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque Polit een eerstejaarsstudent zo hard op zijn hoofd werd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.