Gemeente Den Haag onderzoekt mogelijkheid 'fietssnelweg' onder Grote Markt

Archieffoto
De enorme hoeveelheid fietsen zorgt voor een rommelige aanblik
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat onderzoeken of de bovenste laag van de parkeergarage onder de Grote Marktstraat kan worden omgebouwd tot een fietssnelweg, inclusief een grote hoeveelheid stallingen. Dit project moet onder meer het fietsparkeerprobleem in het centrum verlichten.
Dat stelde wethouder Boudewijn Revis (VVD) donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Een grote meerderheid in de raad steunde een voorstel van D66, PvdA, Haagse Stadspartij en CDA om onderzoek uit te voeren om de haalbaarheid en effectiviteit van het plan te bestuderen.
Zo'n nieuwe fietssnelweg onder de drukke winkelstraat zou een oplossing moeten worden voor een aantal bekende problemen. Zo vinden er nog weleens botsingen tussen wandelaars en fietsers plaats op de Grote Marktstraat.

Leefbaarheid zonder fietsenstalling

Volgens verschillende partijen zou de fietssnelweg de leefbaarheid in de stad kunnen verbeteren. Het probleem van de fietsen die nu buiten stallingen geparkeerd worden zou hierdoor opgelost kunnen worden, zo stellen zij. De gemeente hoopt verder dat fietsen in het algemeen gestimuleerd kan worden door het aanleggen van het nieuwe fietspad.
Patrick van Aller, directeur van de Rootz in de Grote Marktstraat, denkt er het zijne van. 'De Grote Marktstraat is het grootste kamikazefietspad van Noord-Europa. Daar is iedereen het over eens. Heel de stad riep bij de herinrichting van de straat om aanpassingen, maar de gemeente luisterde niet. En nu gebeuren er dus ongelukken."

Haken en ogen

Van Aller vindt de aanpak van het stadsbestuur onzinnig. 'Eerst stoppen ze met het handhaven op zwerffietsen. Daarna halen ze de fietsnietjes weg. Ik telde er vandaag op de Grote Marktstraat en in de zijstraten maar liefst veertien. Veertien! En nu wijzen ze op de zooi die dat geeft en moeten we opeens de stallingen gebruiken. Die allang dicht zijn als onze laatste ronde in het weekend wordt geschonken.'
De VVD in de Haagse raad maakte ook duidelijk dat er wat haken en ogen aan het idee zitten: Er moeten om het plan te realiseren namelijk wel parkeerplekken verdwijnen. Revis zegt dan ook toe om bij het onderzoek ook de parkeerdruk in het gebied te onderzoeken.

Actie

Het plan om per 3 oktober verkeerd geparkeerde fietsen uit het centrum te verwijderen wordt inmiddels gesteund door een meerderheid in de gemeenteraad. Vanaf die dag mag je stalen ros alleen nog op aangewezen plaatsen staan, anders wordt hij weggehaald. Wel werd duidelijk dat het protest tegen dat nieuwe beleid, volgende week donderdag, kan rekenen op veel sympathie. Van Aller geeft aan dat zowel via de petitie als op Facebook meer dan 1000 mensen hun steun hebben uitgesproken.