Den Haag keert zich definitief tegen de warmterotonde

Olieterminal in Rotterdam
Olieterminal in Rotterdam
DEN HAAG - De warmterotonde moet niet worden aangelegd. De Haagse gemeenteraad is unaniem: het project dient daarom te worden geschrapt uit de economische plannen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering waar werd gesproken over de voorstellen van de regio om de economie
. Een van de onderdelen daarvan is de warmterotonde.
Het idee daarachter is dat overtollige warmte van bedrijven rond de Rotterdamse haven via een enorm netwerk van pijpen naar woningen wordt gepompt. Die kunnen daar dan mee worden verwarmd.

Hoge kosten

De aanleg van de hoofdstructuur van leidingen kost alleen al 450 miljoen euro. Maar volgens de critici blijft het daar niet bij. Er komen nog veel kosten bovenop om woningen op het net aan te sluiten, stellen ze. In totaal zou het 4,5 miljard euro kosten om 350.000 huishoudens en 1000 hectare kassen te verwarmen.
Bovendien zou het een systeem zijn waardoor oude, vervuilende ‘fossiele’ bedrijven nog in stand kunnen worden gehouden. Dit zou dan weer ten koste gaan van een overgang op duurzame energie.

Verzet leeft langer

Het verzet tegen het project in Den Haag leeft daarom al langer. Maar donderdag werd duidelijk dat de hele raad er niets in ziet. Al eerder werd dat aan de regio duidelijk gemaakt, toch was het weer in de voorstellen terecht gekomen. Nu wordt nog een keer aan het samenwerkingsverband van gemeenten meegedeeld dat Den Haag niet mee wil doen.