Verbouwing raadszaal Den Haag veel duurder dan gedacht

De raadzaal in Den Haag voor de verbouwing
De raadzaal in Den Haag voor de verbouwing
DEN HAAG - De verbouwing van de raadszaal in Den Haag valt duurder uit dan gedacht. De kosten worden met ongeveer tien procent overschreden. Ook wordt meer geld uitgegeven aan de techniek. In totaal kost de verbouwing van de zaal daarmee 1.265.000 euro, terwijl aanvankelijk werd uitgegaan van een miljoen.
Dat schrijft de stuurgroep, die de verbouwing begeleidt, aan de gemeenteraad. ‘We hadden ramingen gemaakt en dit zijn de werkelijke kosten,’ de voorzitter van die groep D66’er Rachid Guernaoui in een toelichting op het verschil.
Eén van de redenen dat de verbouwing van de zaal zelf duurder uitvalt, is dat de nieuwe vluchttrap breder wordt. Op die manier kunnen er meer mensen tegelijk gebruik van maken. Verder worden meer maatregelen genomen om de akoestiek te verbeteren

Meer techniek

In de zaal komt ook meer techniek dan eerder gepland. De gemeenteraad gaat straks elektronisch stemmen. Nu stemmen de raadsleden nog door te gaan staan. Daarnaast komt er een systeem om moties digitaal in te dienen. Dat kost al met al niet 350.000 euro, zoals eerder gedacht, maar 520.000 euro. Volgens Guernaoui is dat te verdedigen. ‘We gaan van de telefoon met een draaischijf naar een smartphone,’ zegt hij.
De grootste oppositiepartij in de Haagse raad, de PVV, had altijd al grote moeite met de plannen voor de verbouwing. Raadslid André Elissen herinnert eraan dat aanvankelijk de verbetering van de veiligheid het belangrijkste doel was, maar is dat gaandeweg uit het oog verloren, zegt hij.

Niet zo slecht

Vandaar dat zijn partij onaangenaam is getroffen door de overschrijding. ‘Dit is over the top,’ zegt Elissen. ‘Zo kost het wel heel veel geld terwijl de raadzaal nu ook weer niet zo slecht was.’
De verbouwing van de raadszaal verloopt wel volgens planning. Zoals het er nu naar uitziet kan de raad in december van dit jaar terug. Tot die tijd wordt vergaderd in het provinciehuis.