Een jaar Aanjaagteam Verwarde Personen: oplossing laat op zich wachten

DEN HAAG - Het aanjaagteam Verwarde Personen is er in een jaar tijd niet in geslaagd te zorgen voor een sluitende aanpak voor verwarde personen. Het doel van het team was onder meer dat er in de zomer van 2016 in alle gemeenten een duidelijke aanpak van ondersteuning en zorg zou zijn voor verwarde mensen.
Deze doelstelling was volgens het aanjaagteam 'qua richting goed, maar qua datum te ambitieus'. Toch is er in een jaar tijd volgens de betrokkenen veel gebeurd. Daarom komt er nu in plaats van een aanjaagteam een 'schakelteam personen met verward gedrag'. Dat team gaat gedurende twee jaar 'voortbouwen op de resultaten en de visie van het aanjaagteam.'
Die resultaten en visie zijn vooral opgedaan op het gebied van wet en regelgeving en financiering. Enkele ministeries zijn aan het werk gegaan om plannen van het aanjaagteam te realiseren, maar 'er zijn meer samenhangende oplossingen nodig'.

Urgentie hoog

De urgentie van het probleem met verwarde personen is hoog, constateert de groep. 'Dat blijkt uit het aantal ernstige incidenten van de afgelopen tijd en de voortdurende toename van meldingen rond mensen met verward gedrag.
Het gaat vaak om schrijnende gevallen, maar de problemen zijn breder. 'Wat we zien is vaak alleen het zichtbare leed, of de overlast voor anderen. Daarachter gaat een hele wereld schuil van mensen die te maken krijgen met verwarring, zelf of in hun omgeving. Klein en groot leed, dat wij niet acceptabel vinden', zegt Liesbeth Spies, voorzitter van het aanjaagteam en ook bekend als burgemeester van Alphen aan den Rijn.
Spies: 'Het oplossen van deze problematiek vraagt om een veranderde houding van alle betrokkenen en zelfs van alle Nederlanders. Het gaat om samen werken aan een samenleving, waarin iedereen meedoet. Geen enkele partij kan het alleen oplossen.'