Miljoenenschade na forse brand in winkelcentrum Leiderdorp

LEIDERDORP - De schade van de grote brand vorige week donderdag in de parkeergarage van winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp loopt in de miljoenen. Ruim een week na de brand zijn de meeste winkels weer open, maar veel winkeliers hebben flinke schade. Een groot deel van de parkeergarage zal de komende weken nog dicht moeten blijven.
Er zijn nu nog maar vier winkels dicht, en daar gaan er morgen twee van open. Veel ondernemers zijn inmiddels begonnen met kortingsacties omdat hun spullen in de winkel rookschade hebben. 'Wij kunnen onze collectie niet meer normaal verkopen’, zegt winkelier Paul Catsburg van Sport 2000. ‘We moeten alles er nu met korting uit doen en dat is best veel’.

Voorlopig nog niet open

Een verdieping lager zijn verkeersregelaars nodig om de auto’s veilig in en uit de garage te krijgen, omdat nog niet alle toegangen tot garage open zijn. Het deel waar 16 auto’s in vlammen opgingen, is nog dicht en dat zorgt voor extra drukte in de garage.
Het duurt nog wel een paar weken voordat dit deel van de garage weer open kan. Ook in het winkelcentrum wordt nog gewerkt aan het herstel van de ventilatiebuizen.

Grote schade

'Je moet toch richting de 1 à 3 miljoen aan schade denken’, zegt Jan Abbink. Volgens de voorzitter van de winkeliersvereniging zit hem dat in schoonmaakkosten, herstelwerkzaamheden en schade van de winkeliers.
De politie vraagt aanstaande dinsdag in het opsporingsprogramma Team West hulp bij het opsporen van de daders. Bij het onderzoek naar de brand betrekt de politie ook de andere 9 autobranden die er sinds eind juli in Leiderdorp zijn geweest.