Oudste haringlogger van Scheveningen in oude glorie hersteld

DEN HAAG - DEN HAAG - In Scheveningen is vandaag het startschot gegeven voor de restauratie van een bijzonder schip. De Noordster, bouwjaar 1950, is de laatste nog varende haringlogger die ook echt in Scheveningen is gebouwd. Het schip wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld en zal dan dienst gaan doen als museum.
Tegenwoordig heet het schip Aurura-G, maar Jaap Bal kent het schip nog onder haar oude naam: De Noordster. ‘Het was toen één van de mooiste schepen natuurlijk’, zegt hij.  Bal heeft in 1955 een jaar lang op de haringlogger gevaren. ‘We gingen op zoek naar haring. Er was toen niks anders’, aldus de gepensioneerde matroos.
De Noordster werd  in 1950 gebouwd in Scheveningen, samen met nog een aantal andere schepen. ‘De bouw van deze schepen staat symbool voor de wederopbouw van Nederland na de oorlog’, vertelt een enthousiaste  Henk Grootveld, voorzitter van Stichting Noordster Terug op Scheveningen. ‘De Haring visserij werd in de jaren 50 een booming business.’

Tot in het kleinste detail

30 jaar lang deed De Noordster dienst in de haringvisserij en bracht meerdere malen het eerste vaatje aan land op Vlaggetjesdag. Sinds de jaren 80 werd het schip gebruikt voor andere doeleinden en bleef De Noordster het laatst varende schip in zijn soort. De rederij die De Noordster bezit, stelde voor om dit Scheveningse erfgoed te laten restaureren. En dat gaat nu gebeuren, tot in het kleinste detail. ‘Wat overblijft is het dek en de romp, de rest gaat helemaal gerestaureerd worden. Wat vroeger is weggehaald brengen wij terug’, zegt Grootveld.
De gemeente Den Haag heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie. Wethouder Karsten Klein legt uit waarom: ‘Op dit moment zijn wij bezig om de economie van de haven te versterken. Wij kijken naar de toekomst. Maar het is ook van belang om te weten waar je vandaan komt en dit schip met zijn historie laat heel mooi  zien wat in het verleden in Scheveningen plaats heeft gevonden’

Herinneringen aan oude tijd

Oude matroos Jaap Bal is er helemaal blij mee. ‘Het is fantastisch, mooi, een beetje herinneringen aan de oude tijd want alles gaat weg. De haven verandert snel en dit schip is een herinnering voor veel oudere mensen. Maar het schip laat ook aan jongeren  zien hoe het vroeger was’.
De restauratie moet in 2019 klaar zijn. Dan wordt de Noordster een loggermuseum.