Recordaantal hutspotmaaltijden uitgedeeld in Leiden

LEIDEN - De Grote Hutspotmaaltijd die zaterdag plaats vond op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden was weer een succes. Nooit eerder werden er zoveel maaltijden uitgedeeld: 6847 maaltijden. 'Dat is voor ons een record en misschien wel een wereldrecord', zegt de organisatie.
'Hij was smeuïg, hij was goed van smaak en het vlees wat er bij zat was ontzettend lekker,'het zijn de lovende woorden van de burgemeester. Ook de bezoekers leken ervan te genieten. Rijen met mensen stonden weer te wachten om de hutspot te mogen proeven.
De combinatie hutspot en Leidens Ontzet heeft overigens een Spaanse achtergrond. Leiden werd op 3 oktober 1574 bevrijd van de Spanjaarden, die de stad hadden omsingeld. In hun verlaten legerkamp vond het weeskindje Cornelis Joppenszoon een door de Spanjaarden achtergelaten mix van pastinaken, fijngestampte wortelen, vlees en uien.

Haring en wittebrood

Deze hutspot werd door de uitgehongerde Leidse bevolking, samen met de haring en wittebrood die de Geuzen meebrachten, gretig verslonden. Tegenwoordig wordt de pastinaak vervangen door aardappel.