Ruim 800 aangiften om incidenten bij azc's

Asielzoekers
Asielzoekers © ANP
DEN HAAG - Bij de politie zijn de eerste zes maanden van dit jaar 813 aangiften binnengekomen wegens incidenten op en rond asielzoekerscentra en noodopvanglocaties voor asielzoekers. Van die 813 aangiften voor onder meer diefstal, geweld en zedenzaken zijn 166 zaken doorgegeven aan het Openbaar Ministerie. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie schrijft dat maandag aan de Tweede Kamer.
De staatssecretaris meldt ook dat er in dezelfde periode twee criminele asielzoekers zijn uitgezet of uitgeleverd. Van zestien andere asielzoekers werd de verblijfsvergunning geweigerd of ingetrokken omdat zij zijn veroordeeld voor strafbare feiten.
Bij de 166 zaken die de politie doorspeelde aan justitie heeft het OM 192 verdachten op het oog. Van de verdachten die al zijn berecht, oordeelde de rechtbank dat bijna 90 procent schuldig was.

Duizenden meldingen

Dijkhoff stuurde maandag een overzicht naar de Kamer van de incidenten die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), en de politie dit jaar registreerden op en rond locaties waar asielzoekers worden opgevangen.
Het COA noteerde ruim 9.100 meldingen. De politie kwam in dezelfde periode tot ruim 3.600.

Ernst van de incidenten

De aantallen zeggen volgens de staatssecretaris niet iets over de ernst, omvang en inhoud van de meldingen. Bij het COA gaat het vooral om meldingen van het overtreden van de huisregels als bijvoorbeeld geluidsoverlast veroorzaken of de brandmelder afplakken. De politie noteert hoe vaak wordt geholpen bij bijvoorbeeld vermissingen of noodhulp moet worden verleend.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen