Haagse partijen organiseren eigen hoorzitting Aloysius College

DEN HAAG - Voormalige leerlingen, docenten en bestuurders van het Aloysius College krijgen van de Haagse politiek de kans om hun versie over wat misging bij de school te vertellen. De Haagse Stadspartij (HSP) en de VVD houden op 12 oktober een hoorzitting waarbij alle betrokkenen aan het woord kunnen komen.
Reden is dat de partijen een officieel verslag van de Haagse onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven (D66) over de sluiting van de school te technisch vinden.
'Daarin wordt alleen het perspectief van de gemeente en de Haagse schoolbesturen belicht', zegt HSP-raadslid Joeri Oudshoorn, die samen met de liberaal Arjen Lakerveld de bijeenkomst organiseert.

Alyosius moest dicht

Het Aloysius College sloot voor de zomervakantie van dit jaar definitief de deuren vanwege financiële problemen. Ook was de kwaliteit van het onderwijs volgens de Onderwijsinspectie onder de maat. Vorige week stuurde Van Engelshoven een evaluatie over de gang van zaken naar de raad. Daaruit bleek dat relatief veel voormalige leerlingen waren blijven zitten na een overstap naar een andere school.
Afgelopen weekeinde was er ook kritiek op de evaluatie van een oud-bestuurder van het Aloysius College. Marijntje Smits die van 2001 tot 2014 voorzitter was van het bestuur, zei in AD Haagsche Courant dat Van Engelshoven leugens verspreidde en alleen haar 'straatje wilde schoonvegen'.

Verhaal leerlingen horen

Maar dat is voor de raadsleden niet de belangrijkste reden om de bijeenkomst te houden. 'Wij willen vooral het verhaal horen van oud-leerlingen', zegt Oudshoorn. 'Hoe is het hun vergaan? Welke impact heeft het sluiten van de school op hen gehad? Dat verhaal missen we nu nog.'
Voor VVD'er Lakerveld speelt nog iets anders mee. Bij hem zijn veel klachten binnengekomen dat de hoogbegaafde leerlingen die op het Aloysius veel aandacht kregen, er op hun nieuwe scholen bekaaid af komen. 'Onderwijs voor hoogopgeleiden vraagt speciale aandacht en wij krijgen signalen dat dit op de scholen waar de oud-leerlingen van het Aloysius nu zitten, minder goed is geregeld.'

Kritiek op Van Engelshoven

Beide raadsleden benadrukken dat de bijeenkomst niet als doel heeft om de stoelpoten onder de wethouder weg te trekken. Toch is er wel kritiek op haar. Lakerveld: 'Van Engelshoven heeft misschien technisch wel goed gehandeld, maar de gemeente had wel een wat actievere rol mogen hebben.'
De raadsleden willen de ervaringen van alle betrokkenen meenemen bij een debat met de wethouder over de evaluatie. Dat is later dit jaar.