Slachtoffer beroving Hooftstraat Alphen aan den Rijn is urenlang opgewacht

ALPHEN AAN DEN RIJN - De man die in april slachtoffer werd van een gewelddadige beroving in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn, is urenlang opgewacht door de twee daders. Dat blijkt uit bewakingsbeelden die op 25 en 26 april zijn gemaakt.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 4 oktober. Meer zaken zijn
te vinden.
Het slachtoffer is eigenaar van een winkel aan de Hooftstraat. Elke dag loopt hij rond dezelfde tijd naar zijn zaak en soms heeft hij geld bij zich. Op dinsdag 26 april rond 9.15 uur wordt hij beroofd door twee mannen. Ze geven hem flinke klappen en ze gaan er vandoor met zijn tas.
Op bewakingsbeelden is te zien dat de twee daders een dag eerder, maandag 25 april, al in de Hooftstraat rondlopen. Ze hangen die ochtend tussen 8 en 10 uur rond zonder iets te doen. Daardoor vallen ze op bij meerdere buurtbewoners, ook omdat één van de mannen een opvallende geel/oranje jas draagt.

Eerste poging niet gelukt

De politie denkt dat de daders de beroving al op maandag wilden plegen. Maar hun slachtoffer liep die dag samen met iemand anders naar zijn werk. Mogelijk durfden ze daarom nog niet toe te slaan. Nadat de winkeleigenaar is gepasseerd, zijn de twee wachtende mannen verdwenen uit de straat.
Een dag later zijn ze terug. Ze dragen andere jassen, maar de politie gaat er van uit dat het om dezelfde mannen gaat. Ook nu staan ze lang te wachten zonder veel uit te voeren. Hun slachtoffer is deze keer alleen en de twee slaan toe: met zijn tas met geld gaan ze er vandoor.

Signalementen

Verschillende getuigen die de mannen hebben gezien, verklaren dat ze van Oost-Europese afkomst zijn, en nog specifieker, dat het Polen zijn. Dader 1 is een blanke man. Hij heeft een fors postuur, is mogelijk rond de 20 jaar oud en zo’n 1.85 meter lang. Hij heeft donkerblond of bruin haar. De eerste dag droeg hij een geel/oranje jas en tijdens de overval had hij een stuk minder opvallende, donkere jas aan.
De tweede dader is tussen de 20 en 25 jaar oud en een stuk kleiner, 1.70 tot 1.75 meter. Hij heeft een normaal postuur en droeg de eerste dag een zwarte jas en een dag later een blauwe jas met een capuchon over zijn hoofd. Verder droeg hij zwarte schoenen met opvallende witte veters.

Jas op Marktplaats

Tijdens het onderzoek vindt de politie op Marktplaats een jas die erg lijkt op de geel/oranje jas van één van de daders. Hij is van het merk Outdoor Wear van Chinese makelij. Mogelijk is de jas vrij uniek in Nederland. De advertentie is van Marktplaats verwijderd. De politie is daarom op zoek naar de verkoper en de koper van de jas, om beter onderzoek te kunnen doen. Daarnaast hoort de politie het graag als u meer weet over de jas in combinatie met de daders van de beroving.
Een ander aanknopingspunt naar de daders is de rugzak met een groot wit vlak, die ze op beide dagen bij zich hebben. Bovendien kan het zijn opgevallen dat de mannen na 26 april ineens de beschikking hadden over veel geld: met name euro’s, maar er zijn ook Amerikaanse dollars en Engelse ponden buitgemaakt

Ketting met vlinderhanger

In de tas van het slachtoffer zat ook een 45 centimeter lange 14-karaats gouden ketting met een hanger in de vorm van een vlinder. Die is nog spoorloos. Meldt u als u de ketting na 26 april nog ergens hebt gezien of als hij u te koop is aangeboden.
Tot slot is de politie nog op zoek naar twee specifieke getuigen die de beroving mogelijk hebben gezien. Het gaat om een vrouw die langsfietste op het moment dat één van de daders overstak om het slachtoffer te beroven. Zij fietste op een zwarte omafiets, met een voorrek en een bewerkte witte kettingkast en spatbord. Datzelfde moment kwam van de andere kant over de stoep een oudere man aanlopen. Hij had een pet opp, grijs haar en droeg een soort fotocameratas bij zich. Hij heeft de daders nog nagekeken en is toen verder gelopen.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem