Moeder bandenprikker zorgde voor doorbraak in zaak

WESTLAND - De doorbraak in het onderzoek naar de Westlandse bandenprikker kwam toen zijn moeder naar de politie stapte. De officier van justitie noemde haar dinsdag 'dapper en moedig'. Een reconstructie hoe de bandenprikker werd gepakt.
De bandenprikker houdt het Westland in de winter van 2015 - 2016 maandenlang in zijn greep, door steeds opnieuw toe te slaan en dan tientallen banden lek te prikken. Politie en Openbaar Ministerie (OM) zetten alles op alles om de dader te pakken, maar een heterdaad betrapping lijkt er niet in te zitten. Daarom wordt Westlanders op het hart gedrukt alles te melden wat zij verdacht vinden, in de hoop op aanknopingspunten.
Een man met een hond komt met een eerste belangrijke tip: hij heeft iemand zien wegrennen en geeft daarvan een beschrijving. De politie heeft op dat moment al een lijst van zo'n twintig personen, bekenden van de politie die mogelijk in staat zijn steeds zulke feiten te plegen. Een politieman herkent in het signalement dat de hondenbezitter geeft Quentin S., een 20-jarige man uit 's-Gravenzande. En Quentin staat ook op de lijst.

Moeder vreest dat zoon dader is

Dan stapt half april de moeder van Quentin naar de politie. Ze is bang dat haar zoon wel eens de bandenprikker kan zijn. 'We hadden het een keer over de bandenprikker', zegt ze, 'en ik zei toen dat ik het stom vond dat die steeds in ons dorp toesloeg. Prompt werden de keer erop banden lek geprikt niet bij ons, maar in Monster. Dat gaf me al een vervelend onderbuikgevoel.'
Quentin heeft al langer problemen en lijkt zijn woede dan vooral te uiten door het kapotmaken van andermans spullen. Hij heeft al eens met een merkstift geschreven op een auto die op zijn moeders parkeerplek stond en de auto van een ex van zijn moeder bekrast. Een half jaar geleden is zijn relatie met ruzie stukgelopen, het zou haar niet verbazen als hij nu zijn woede op deze manier koelt. Het valt zijn moeder op dat hij de laatste tijd vaak van huis is, ook op momenten dat de bandenprikker toeslaat.

Camera's geplaatst

'We konden hem niet meteen op basis van dit vermoeden aanhouden', zegt persofficier van justitie Anne Katrien Banning. 'Maar het gaf ons wel de mogelijkheid hem als verdachte aan te merken en bewijs tegen hem te gaan verzamelen.' Er worden camera's op het huis van de moeder gericht, in de hoop Quentin op heterdaad te kunnen betrappen.
Dát lukt niet. Maar de eerstvolgende keer dat er banden worden lekgeprikt, zien ze wel dat Quentin vlak ervoor van huis is gegaan en vlak erna weer thuiskomt. De volgende dag wordt hij aangehouden. In zijn kamer worden meerdere messen gevonden. In zijn scooter een stanleymes, een bonnetje van HEMA-merkstiften en een mondkap met skeletopdruk.

Bewijs tegen de bandenprikker

In verhoren door de politie beroept Quentin S. zich op zijn zwijgrecht, of geeft hij geen commentaar. Ook in de rechtbank dinsdag zegt hij niets. Maar volgens de officier van justitie is er geen twijfel dat hij de bandenprikker is.
Van de 292 lekgeprikte banden zijn er 49 onderzocht. De snedes daarin, zijn volgens forensisch onderzoekers allemaal toegebracht met hetzelfde mes. En het is 'zeer waarschijnlijk' dat dit de stiletto is die in de jas van Quentin wordt gevonden.
De teksten die de bandenprikker op auto's schreef, zijn volgens een schriftdeskundige allemaal door dezelfde persoon geschreven. En het is 'zeer waarschijnlijk' dat dit Quentin S. is geweest, ook al probeerde hij de politie eerst nog te misleiden bij een schrijftest. Of het ook zijn HEMA-markers zijn geweest valt niet te zeggen, de inkt kan overal van afkomstig zijn.

'Moeder zette relatie op het spel'

'Het is bijzonder moedig en dapper dat de moeder deze stap heeft gezet', zegt de officier van justitie dinsdag in de rechtbank. 'Want ze heeft zich daarmee het nodige op de hals gehaald. Mensen hebben hun onvrede naar haar geuit, terwijl zij er ook ongewild mee is geconfronteerd.'
'Ze heeft de relatie met haar zoon op het spel gezet om dit te doen stoppen. Hij gaf haar ook geen keus; de bandenprikker leek niet vanzelf te zullen ophouden.' Quentin zegt dat het zijn moeders schuld is dat hij nu vastzit, 'maar dat', zegt de officier van justitie, 'heeft hij echt volledig aan zichzelf te danken.'