Gouden Griffel voor Gips van schrijfster Anna Woltz

© ANP
DEN HAAG - Anna Woltz heeft voor haar kinderboek Gips een Gouden Griffel gewonnen. De in Den Haag opgegroeide schrijfster kreeg de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek dinsdagavond tijdens het Kinderboekenbal in Haarlem.
Volgens de jury heeft haar beeldende taal geen nadere uitleg nodig. 'Virtuoos verbindt en vervlecht Woltz verhaallijnen.'
Het Kinderboekenbal is de traditionele opening van de Kinderboekenweek, die zijn 62ste editie beleeft. De zaal zat vol met als opa's en oma's verklede kinderen, want het thema is dit keer 'Voor altijd jong!'. Grootouders staan dit jaar centraal, omdat die volgens de organiserende stichting CPNB een belangrijke rol vervullen voor kinderen en in kinderboeken.

Romantisch plan

'Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen', zei de jury. 'Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren.' De kinderboeken van de schrijfster zijn vertaald en uitgegeven in landen over de hele wereld.
Gips gaat over Fitz, die boos is over de scheiding van haar ouders. Als haar zusje gewond raakt bij een ongeluk moeten ze naar het ziekenhuis. Daar ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien. Voordat ze het weet verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd.