Zoetermeerse bejaarden boos: Geen warm eten meer in het weekend

ZOETERMEER - Bewoners van twee zorgcentra aan de Gondelkade en de Albrandswaard in Zoetermeer zijn boos omdat ze in de weekeinden geen warme maaltijden meer krijgen in het restaurant. Palet Welzijn, de organisatie die deze maaltijden bezorgt, zegt gedwongen te moeten bezuinigen op de maaltijden omdat het niet meer rendabel is.
Eén van de boze bewoners is de 99-jarige mevrouw Van der Aart. Zij woont in het zorgcentrum aan de Gondelkade en ze krijgt geen warm eten meer op zaterdag en zondag. 'Ik hoop dat ik toch weer warm eten krijg, want ik houd van warm eten', zegt ze tegen Radio 1.
Mevrouw Van der Aart heeft het afgelopen weekend bij één van haar negen kinderen gegeten. 'Als je veel kinderen hebt en die wonen een beetje in de buurt dan is dat natuurlijk geen probleem. Maar niet iedereen heeft kinderen of kinderen die de gelegenheid hebben om hun ouders in huis te halen', vertelt haar zoon Peter van der Aart.

Sociale aspect

'Het wereldje van al die oudere mensen is erg klein', gaat Peter verder. 'Dat beperkt zich tot de mensen die ze kennen. En waar zie je de mensen? Dat is natuurlijk in het restaurant en niet op hun eigen kamer. Dat restaurant is voor die mensen heel belangrijk geworden.'
'Je kunt wel zeggen: we hebben gezonde magnetronmaaltijden, maar je zit dan aan je eigen keukentafel te eten. Het gaat niet alleen om de maaltijd, maar om het sociale contact. Vooral in het weekend valt dat nu dus weg.'  

Restaurant wel open

Palet Welzijn laat weten dat het besluit genomen moest worden omdat de kosten voor het personeel te hoog waren en de omzet in het weekend te laag. Overigens benadrukt een woordvoerder dat alleen de keuken dicht is in het weekend. Het pand is wel open, waardoor de bewoners ook in het weekend daar kunnen afspreken.