Drie Haagse wijken ontzettend duur voor zorgverzekeraars

© Archief
DEN HAAG - Bewoners van de Haagse wijken Moerwijk, Transvaal en Laakkwartier bezoeken meer dan gemiddeld de huisarts en het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van Vektis, dat gegevens van alle zorgverzekeraars verzamelt. Het Haagse trio staat in de top vijf van Nederlandse wijken met de hoogste zorgkosten. De PvdA in Den Haag heeft een debat hierover aangevraagd.
In het Laakkwartier en Moerwijk
bijna een kwart hoger - 23 procent - dan gemiddeld in Nederland. In Transvaal/Rustenburg is dit aantal 20 procent hoger. Alleen in een wijk in Lelystad en eentje in Utrecht liggen de zorgkosten hoger dan bij het Haagse trio.
De Haagse PvdA reageert verontrust op de cijfers, maar geeft ook aan dat ze niet als een verrassing komen. Fractievoorzitter Martijn Balster: 'In deze drie Haagse wijken wonen mensen die iedere dag de eindjes aan elkaar moeten knopen. Hagenaars die niet weten hoe of niet het geld hebben om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Helaas is een logisch gevolg dat deze mensen een groter beroep doen op zorg.'

Meest recente gegevens

De cijfers zijn gebaseerd op gedeclareerde zorgkosten voor bijvoorbeeld de huisarts uit 2014. Deze cijfers zijn volgens Vektis de 'meest recent beschikbare gegevens'. Hieruit zou kunnen blijken dat de bewoners van Moerwijk, Transvaal en Laakkwartier meer gezondheidsproblemen hebben dan de gemiddelde Nederlander.
'Het liefste zien we dat heel Den Haag is als de wijken Benoordenhout en Segbroek, waar de zorgkosten onder het landelijk gemiddelde liggen. Dat vergt aandacht, extra middelen en het stellen van heldere doelen', vult Balster aan. 'Het is onacceptabel dat je in de ene wijk acht jaar korter leeft dan in de andere.'