Redding Toneelgroep De Appel verdeelt Haagse coalitie

DEN HAAG - De coalitiepartijen in de Haagse gemeenteraad zijn verdeeld over de redding van Toneelgroep De Appel. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP) is er binnen het kunstbudget geen ruimte om extra geld voor De Appel te vinden. HSP en PvdA willen nu dat dit geld uit andere potjes dan het kunstbudget wordt gehaald. De VVD is mordicus tegen.
Volgend jaar stopt de jaarlijkse subsidie van 2 miljoen euro voor Toneelgroep De Appel, als het aan wethouder Wijsmuller ligt. Een adviescommissie concludeerde dat De Appel op meerdere fronten 'onder de maat' presteert en dat zij daarom geen subsidie meer zou moeten krijgen. Wijsmuller heeft dit advies over genomen. 'De kritiek in het advies was zo breed, dat het college hier niet omheen kon', zei Wijsmuller woensdagmiddag tijdens een commissievergadering over het Kunstenplan.
Inmiddels heeft De Appel bij de gemeenteraad en het college dinsdagavond een nieuw beleidsplan ingediend. Daarin schrapt het gezelschap fors in de eigen organisatie. Zo moet het personeel 20 procent salaris inleveren. In het plan is berekend dat De Appel dan minder subsidie nodig heeft. Geen 2 miljoen maar jaarlijks 750 duizend euro. Veel partijen vinden dat het plan beter onderbouwd moet worden maar zien wel dat het potentie heeft.
Oplossing zoeken
Wethouder Wijsmuller is ondertussen bereid om na te denken over een oplossing voor De Appel. 'De stad is het gezelschap schatplichtig.' Toch is er geen extra geld te vinden in het budget voor het Kunstenplan. 'Daar is geen financiële ruimte.'  
De HSP, PvdA, SP en Partij voor de Dieren vinden dat er daarom uit andere potjes extra geld moet komen. Zij vinden dat het kunstbudget omhoog moet. 'Vier jaar geleden is er flink bezuinigd', zegt PvdA-raadslid Bulent Aydin. 'Nu we zien dat het met Den Haag iets beter gaat, vinden wij dat er extra geld naar het kunstenplan kan. Wij denken dat dit de oplossing voor De Appel kan zijn.'

Coalitieakkoord

De VVD ziet hier niets in. 'We hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat we 52 miljoen euro uittrekken voor kunst- en cultuur',  zegt VVD-raadslid Arjen Lakerveld. 'Dat is drie miljoen meer dan de vorige collegeperiode. Daar moeten we het mee doen.' CDA en D66 zijn terughoudend. Zij vinden dat er eerst naar andere oplossingen gezocht moet worden.
Begin november beslist de gemeenteraad over het Kunstenplan en De Appel.