Instellingen

Bedreigde Toneelgroep De Appel veilt kostuums

© Omroep West/Maarten Brakema
DEN HAAG - Toneelgroep De Appel in Den Haag, die een gemeentelijke subsidie van 1,9 miljoen dreigt te verliezen, gaat proberen om op zoveel mogelijk andere manieren geld te vinden. De club gaat onder meer kostuums en rekwisieten veilen.
Op 4 november moet de Haagse gemeenteraad over de subsidie beslissen. De Appel hoopt dat de stad toch nog bereid zal zijn 750.000 euro bij te dragen, zodat de groep in kleinere vorm door kan gaan. Het gezelschap wil dan zelf nog eens 750.000 euro per jaar bijeen zien te sprokkelen.
De veiling is op zaterdag 26 november. Scènefoto's, affiches, rekwisieten en kostuums gaan onder de hamer. De Appel heeft in zijn 45-jarige bestaan de mooiste kostuums bewaard. Er zijn zeer spectaculaire ontwerpen in de opslag, bijvoorbeeld die voor de voorstelling over Casanova, een van de vele marathonvoorstellingen van De Appel.

Masterclass Shakespeare

Ook Louis d'Or-winnaar Hans Croiset komt het gezelschap te hulp. Wie wil ervaren hoe het is om te 'spelen met Shakespeare', kan op 13 november voor 350 euro ten bate van De Appel bij de grote meester terecht voor een masterclass. Hans Croiset regisseerde in 1985 bij De Appel de legendarische Faust I en II, destijds een gigantisch succes, waarvoor de kaarten niet waren aan te slepen.
En De Appel gaat ook 'appeltjes voor het slapen' aanbieden. Wie ervoor wil betalen, kan een Appelacteur thuis krijgen die een mooi verhaal voorleest.