'Bezuidenhut': nieuw buurthuis in Bezuidenhout is volledig bekostigd door bewoners

DEN HAAG - De 'Bezuidenhut'. Dat is de naam van het nieuwe buurthuis aan de Spaarwaterstraat in de Haagse wijk Bezuidenhout. Het buurthuis werd woensdag feestelijk geopend door onder meer wethouder Boudewijn Revis. En het is een bijzonder buurthuis, want de gemeente Den Haag heeft er geen cent aan betaald.
Vol trots staat Jacob Snijders, voorzitter van het wijkberaad in Bezuidenhout, woensdag te kijken naar de Bezuidenhut. Ruim zes jaar lang is Snijders samen met andere buurtbewoners bezig geweest om het buurthuis te realiseren. Samen met geld uit het wijkberaad, sponsoren en andere particuliere geldschieters is het Snijders gelukt.
'Hiervoor stonden er twee zeecontainers, die waren wel dertig jaar oud. Nu hebben we een high-tech gebouw met de modernste isolatie. We hebben zelfs zonnepanelen op het dak', zegt Snijders enthousiast.

Geen cent

De gemeente Den Haag heeft niets bijgedragen aan de bouw van het nieuwe buurthuis. Er zouden immers al genoeg buurthuizen zijn in de stad. Maar dat betekent niet dat wethouder Boudewijn Revis, onder meer verantwoordelijk voor buitenruimte, niet betrokken is bij de Bezuidenhut. 'Rondom het nieuwe buurthuis ligt een groot speelveld zoals je ziet. Dat grote houten kasteel daar in de verte en het sportgedeelte, dat is door de gemeente bekostigd', zegt Revis, die ook de openingshandeling verrichtte. 'Wij zijn als gemeente ontzettend trots op de inwoners van Bezuidenhout.'
Volgens Revis zijn de buurtbewoners zelfs een voorbeeld voor de hele stad. 'Of dat zo is weet ik niet', zegt Snijders lachend. 'Er was in ieder geval veel behoefte aan zo'n plek en die is er nu.'