Bewoners AZC Rijswijk krijgen gezicht door kunstproject

RIJSWIJK - Onbekend maakt onbemind en dat is juist de reden waarom drie fotografen de nieuwkomers in het AZC van Rijswijk een gezicht willen geven. Vorige week kwamen de eerste bewoners naar het AZC aan de Lange Kleiweg. Het kunstproject Can(t) live (t)here moet ertoe leiden dat de vluchtelingen hun verhaal vertellen en geïntroduceerd worden bij omwonenden.
De drie jonge fotografen Vincent van Gaalen, Loek van Vliet en Kim Tieleman zijn een bijzonder project gestart. Zij willen het verhaal van de Rijswijkse vluchtelingen gaan vertellen aan de hand van persoonlijke foto's en teksten.
Het project Can(t) live (t)here resulteert in een bijzondere krant die wordt bezorgd bij ieder huishouden in Rijswijk. Fotografe Kim Tieleman benadrukt dat het niet gaat om het voorkomen van onrust onder de inwoners van Rijswijk, omdat de komst van de vluchtelingen verkeerd zou zijn. 'We willen juist dat de inwoners geïntroduceerd worden', aldus Tieleman.

Foto's van het thuisland

Donderdagmiddag zullen de fotografen voor het eerst een bezoek gaan brengen aan de vluchtelingen. 'We gaan ons gezicht laten zien en met de bewoners van het AZC in gesprek. We hopen dat de bewoners eigen foto's van hun huis met ons willen delen of foto's van de reis naar Nederland die ze met hun mobiele telefoon hebben gemaakt', vertelt Tieleman.
De fotografen zijn niet bang dat geen enkele vluchteling zijn of haar verhaal wil gaan delen. 'Er kunnen maximaal 500 mensen worden opgevangen in het centrum, daarom verwachten we dat een aantal mensen hun verhaal wel met ons willen delen.'