19-jarige Leidenaar aangeklaagd in VS wegens hacking

LEIDEN - De Amerikaanse autoriteiten hebben een jonge Leidse man aangeklaagd omdat hij deel uit zou maken van 'Lizard Squad' en 'PoodleCorp', groepen hackers die zogenoemde DDoS-aanvallen uitvoeren voor geld. De man komt eerst in Nederland voor de rechter, voordat duidelijk wordt of hij ook in de Verenigde Staten wordt berecht. Hij zit niet meer vast.
Bradley van R. werd vorige maand aangehouden. Het Twitteraccount van Lizard Squad, dat door van R. beheerd zou worden, daagde al in april uit tot arrestatie van leden van de hackergroep:


Van R. wordt in Nederland van vijf zaken verdacht. Belaging, DDos-aanvallen, verkopen van diezelfde aanvallen, het verkopen van credit card-gegevens en deelname aan een criminele organisatie. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak dient.

Niet de enige

Naast de jonge Leidenaar hebben de Amerikanen ook een tiener uit de Verenigde Staten in het vizier. Zachary B. werd vorige maand in de staat Maryland opgepakt en is woensdag in Chicago voorgeleid.

BlizzardGames, het bedrijf dat onder meer het populaire online spel World of Warcraft bezit, werd al eerder aangevallen:


PoodleCorp nam hiervoor op Twitter de verantwoordelijkheid.


Op het spoor

De twee tieners werden door de Amerikaanse autoriteiten opgesnord tijdens een onderzoek naar Phonebomber.net, een website waar mensen kunnen betalen om iemand telefonisch te laten lastigvallen. Een van de slachtoffers van die website kreeg maar liefst dertig dagen lang telefoontjes vol scheldwoorden en dreigementen.

Kort nadat de pestwebsite actief werd begonnen de twee vermeende hackers cyberaanvallen uit te voeren, zo stelt de Amerikaanse justitie. Tijdens dat soort aanvallen, zoals bijvoorbeeld ook bij BlizzardGames het geval was, worden computersystemen platgelegd door ze meer informatieverzoeken te sturen dan de servers aankunnen. Online systemen worden hierdoor onbruikbaar.


Meerdere vergrijpen

De twee heren worden meerdere vergrijpen ten laste gelegd. Op de ernstigste, samenzwering, staat in Amerika een maximale celstraf van tien jaar.
Meer over dit onderwerp:
LEIDEN AMERIKA HACKEN
Deel dit artikel: