Amnesty International: 'Politie toont geen respect voor rechtstaat'

mitch henriquez
Mitch Henriquez, foto via Facebook
DEN HAAG - 'De politie toont een gebrek aan respect voor de democratische rechtstaat.' Dat zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie reageert op het bericht dat de voormalig korpschef van de Nationale politie de vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez in Den Haag in ieder geval niet ontslagen zouden worden.
NRC heeft een geheime mailwisseling
waarin toenmalig korpschef Gerard Bouman de agenten de garantie gaf dat zij hun baan konden houden,
.
Volgens Amnesty geeft de politieleiding 'daarmee het signaal af zich niets aan te trekken van het oordeel van de rechter'. Agenten zouden volgens Amnesty daarmee boven de (straf)wet staan.

Bevestiging

De leiding van de politie bevestigt dat er een belofte aan de betrokken agenten is gedaan door Bouman, die begin dit jaar vertrok. Dat gebeurde op een bijeenkomst van 17 september 2015. Daar werd gesproken over de situatie die zou kunnen ontstaan door het strafrechtelijke en het disciplinaire onderzoek tegen de agenten.
'De toenmalige korpschef heeft op basis van die situatie een aantal toezeggingen aan de collega’s gedaan. De huidige korpschef heeft hier kennis van genomen', laat de politie weten.

Ongebruikelijk


Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zegt dat de belofte aan de agenten 'ongebruikelijk' is. Toch wil hij pas 'aan het einde van de rit', als alle onderzoeken zijn afgerond, een oordeel vellen.

Arrestatie

De 42-jarige Henriquez werd op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark tijdens een muziekfestival hardhandig gearresteerd door vijf agenten. Mitch overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Twee agenten worden hiervoor vervolgd. Het interne onderzoek door de politie loopt nog.