Gemeenteraad Alphen aan den Rijn: Theater Castellum moet zich verbreden

Theater Castellum in Alphen aan den Rijn
Theater Castellum in Alphen aan den Rijn © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Vrijwel alle partijen in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn vinden dat Castellum zich moet verbreden. Het theater in het centrum van de stad kampt al jaren met financiële problemen. Er zijn gemeentelijke miljoenen nodig om onder meer achterstallig onderhoud weg te werken.
In Alphen gaan er stemmen op om van Castellum een ‘huis van de stad’ te maken: een ontmoetingsplaats voor verenigingen uit Alphen. Daarnaast zijn er plannen om de bibliotheek in het gebouw te vestigen. Ook zou
beter commercieel uitgebuit moeten worden, bijvoorbeeld door het verhuren van ruimtes voor congressen. Verder denken veel raadsleden dat het theater meer inkomsten uit de horeca zou kunnen halen.    
GroenLinks ziet mogelijkheden voor een poppodium in de kleine zaal van Castellum, zegt fractievoorzitter René Driesen. ‘We hebben in Alphen honderd bandjes, die moeten we een podium bieden. Dan trek je meteen een jonger publiek.’ Ernst Jan Straver (PvdA) wijst erop dat in het Flora Theater in Boskoop een casino gevestigd. ‘Waarom zou dat in Alphen niet kunnen?’

Toekomstplan

De VVD vindt dat de politiek zich vooral niet te veel inhoudelijk met Castellum moet bemoeien. Fractievoorzitter Robbert Prins: 'Het theater moet eerst zelf met een goed toekomstplan komen, pas daarna kunnen we als gemeenteraad praten over het geld.’ Wethouder Michel du Chatinier (ChristenUnie) wil eerst een 'een goed gesprek met de gemeenteraad en de stad' over de toekomst van het theater.
Wel wijst hij op de vele negatieve effecten die een eventuele sluiting van het theater heeft. 'Dan zitten wij met een groot gebouw dat je niet zomaar even voor andere doeleinden kunt gebruiken. Bovendien lopen de vaste lasten wel gewoon door.' De kans dat Castellum de deuren moet sluit acht hij ‘nihil’. Later dit jaar spreekt de Alphense politiek verder over de toekomst van Castellum.