Lakenhal krijgt drie miljoen extra voor verbouwing

LEIDEN - Museum De Lakenhal in Leiden krijgt nog eens drie miljoen euro extra op de zestien miljoen die nodig is voor de verbouwing en renovatie. Daarover werd de gemeenteraad het donderdagavond eens. Wel was er hevige kritiek op de overschrijding van het eerder afgesproken budget.
Het bedrag is nodig, nadat eerder bleek dat geen aannemer de verbouwing kon voltooien voor de gereserveerde zestien miljoen euro. Het plan voor de verbouwing is aangepast en met de extra 3,2 miljoen kan het museum dan eindelijk zijn facelift krijgen.
Wethouder Robert Strijk (D66) is tevreden met het resultaat en wordt door zijn gehele fractie gesteund, dat meldt mediapartner Unity. Volgens Strijk was het geen gemakkelijke keuze voor de raad, omdat het geld nu niet in bijvoorbeeld sport of groen gestoken kan worden. ‘Daarentegen ziet de raad wel in wat het belang van museum De Lakenhal is voor de stad Leiden.

'Portemonnee wordt te snel getrokken'

De PvdA en SP zijn heel kritisch over het extra bedrag dat wordt vrijgemaakt en vinden dat de andere partijen te gemakkelijk de portemonnee trekken. PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla zei daarover tegen Unity dat hij bang is dat het niet bij de 3,2 miljoen euro blijft. 'De PvdA wil graag een second opinion om onvoorziene risico’s in kaart te brengen.'
Bij de Lakenhal gaat de vlag nog niet uit. Op 11 oktober gaat de raad daadwerkelijk stemmen over het besluit. ‘We zijn blij dat het er positief uitziet, maar pas als de stemmen geteld zijn gaat hier de champagnefles open’, aldus de Lakenhal. Mocht het museum officieel groen licht krijgen, dan sluit het museum op 17 oktober haar deuren voor de verbouwing.