Campagne rondom Coming Out Day van start

REGIO - Bij het Internationaal Homomonument aan de Koekamp in Den Haag is vrijdagmiddag het startschot gegeven voor de campagneweek rondom Coming Out Day op 11 oktober. Vijf wethouders die zich bezighouden met emancipatie waren bij de kick-off aanwezig.
Met de campagneweek wordt aandacht gevraagd voor het feit dat een coming out, ofwel het uitkomen voor wie en wat je bent als homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT), niet voor iedereen even gemakkelijk en vanzelfsprekend is.
Belangenorganisatie COC Haaglanden en DWH (Delftse Werkgroep Homoseksualiteit) zijn samen met de gemeenten Den Haag, Westland, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Delft een zichtbaarheidscampagne gestart. Gericht op alle inwoners van de betreffende gemeenten.
Regenbooggemeenten
Tijdens de opening vond ook een paneldiscussie plaats met de vijf wethouders over het LHBT-beleid in elke gemeente. De Haagse wethouder Karsten Klein benadrukt het belang van de campagneweek: 'Niet eerlijk kunnen zijn over zoiets wezenlijks als je geaardheid is het ergste dat ik me kan voorstellen. Ik vind het daarom belangrijk dat er een klimaat is én blijft waarin mensen zichzelf kunnen en mogen zijn, ongeacht hun geaardheid', zegt Klein.
Ook wethouder Wethouder Marga de Goeij van de gemeente Westland vindt de week rondom de Coming Out Day belangrijk: 'Met deze Coming-Out campagne hopen we de sociale acceptatie van homoseksualiteit en transgenders te bevorderen. Iedereen moet zich op zijn gemak voelen. En niet alleen tijdens Coming Out Day, maar het hele jaar door moeten mensen zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in eigen kring of waar dan ook. Met diverse activiteiten rondom dit thema laten wij zien dat we respect hebben voor iedereen', laat de Goeij weten.
Er zullen in diverse steden regenboogvlaggen gehesen worden, zoals bij de Hofvijver in Den Haag en bij het oude stadhuis van Delft. Ook worden evenementen georganiseerd in het thema. Daarnaast wordt een recordpoging georganiseerd, waarbij in 100 klassen binnen vierentwintig uur voorlichting wordt gegeven aan kinderen. Johan Overdevest besteedt in het programma 'Uit de kast, en dan..?’ aandacht aan jongeren die net uit de kast zijn gekomen.