Koffiedik kijken: wie staan in de startblokken om Van Aartsen op te volgen als burgemeester?

DEN HAAG - Nu Jozias van Aartsen heeft aangekondigd te stoppen als burgemeester van Den Haag komt er een felbegeerde bestuurdersstoel vrij in Nederland. Den Haag hoort bij het rijtje van meestbegeerde burgemeestersposten, samen Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Wie is de kroontjespen aan het schoonmaken om de sollicitatiebrief te schrijven?
Ronald Plasterk (1957)
Tegenwoordig is Plasterk minister van Binnenlandse Zaken (pikant detail: hij gaat dus over de benoeming van burgemeesters!). Hij kent de stad door en door, want de kleine Ronald groeide op in een Haagse wederopbouwwijk en bezocht het Sint Janscollege. Plasterk studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam maar verhuisde na zijn propedeuse richting Leiden voor een studie biologie. Zijn promotieonderzoek richtte zich op de platworm. Ronald Plasterk is dol op publiciteit. Dat is hem enkele keren duur komen te staan. Na een goed gesprek met premier Mark Rutte is hij tegenwoordig nauwelijks meer in de media te vinden. Probleem voor hem: hij is lid van de PvdA en het is onwaarschijnlijk dat Den Haag een rooie burgemeester krijgt omdat Rotterdam en Amsterdam ook al van deze gezindte zijn.
Jetta Klijnsma (1957)
Klijnsma beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Ze zat jaren in de Haagse gemeenteraad en is tegenwoordig staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Klijnsma werd in 1990 gekozen in de Haagse gemeenteraad. Vanaf 1998 was ze wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Bovendien was ze na het aftreden van Wim Deetman waarnemend burgemeester van Den Haag tot aan de benoeming van Van Aartsen. Ervaring zat zou je zeggen. Bovendien is Klijnsma een vrouw, en hoe leuk zou het zijn als een vrouw een keer zo’n belangrijke burgemeestersplek kreeg? Probleempje voor haar is wel dat ze ook lid is van de PvdA – zie de opmerking bij Plasterk.
Melanie Schultz (1970)
Niet uit Den Haag, maar ze kent de regio als haar broekzak. Ze werd geboren in Laag-Soeren (dat ligt in Gelderland), maar groeide op in Lisse. Na haar tijd in de Bollenstreek toog ze naar Leiden en Rotterdam voor een studie bestuurskunde. Haar grote voordeel voor een baan als burgemeester van Den Haag is dat ze geen lid is van de PvdA. Schultz zit namens de VVD in het kabinet als minister Infrastructuur.
Alexander Pechtold (1965)
Liberaal voorman van D66, zeer ruime bestuurlijke ervaring en met zijn links-liberalen goed op weg naar een stevige verkiezingsoverwinning. En D66 heeft niet echt een grote stad in ‘bezit’. Pechtold studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Leiden. Den Haag kent hij niet alleen als kamerlid en fractievoorzitter van de Tweedekamerfractie van D66, maar ook als veilingmeester bij Van Stockums veilingen.
Tom Beugelsdijk (1990)
De jongste uit het rijtje. Geboren en getogen Hagenees met het hart op de goeie plek. Kan soms emotioneel reageren, zeker in de voetbalarena, maar blijft doorgaans toch Rustaaagh. Zijn no-nonsense benadering kan heel verfrissend werken in het stadhuis waar toch geregeld balletjes worden opgeworpen of hooggehouden moeten worden. Bovendien is hij zeer geliefd bij – in ieder geval een deel – van de Haagse bevolking. Hij zou de eerste onafhankelijke burgemeester van Den Haag in jaren kunnen worden.
Prof. Dr. Ir. J Akkermans
Naar verluidt wordt ook hij genoemd, maar insiders vinden hem toch wel erg oud inmiddels.