Zoektocht naar opvolger Van Aartsen begint maandag

DEN HAAG - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester van Den Haag begint maandag. Dat zegt de voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, Rachid Guernaoui. De huidige burgemeester, Jozias van Aartsen, maakte vrijdag bekend dat hij per 1 maart 2017 stopt als burgemeester.
Maandag gaat het
-het dagelijkse bestuur van de gemeenteraad- volgens Guernaoui met de fractievoorzitters om tafel om de 'eerste stappen' te bespreken. De burgemeester is niet alleen voorzitter van het gemeentebestuur, maar ook van de gemeenteraad.
De raad stelt vervolgens een profielschets van de nieuwe burgemeester op. Die wordt besproken met de commissaris van de koning (cdk). Nadat de vacature formeel is opengesteld kunnen kandidaten zich melden. De cdk selecteert een aantal sollicitanten en overlegt met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Vertrouwenscommissie

De raad beveelt uiteindelijk een kandidaat aan. De beoogde burgemeester voert een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken, waarna de nieuwe burgemeester door de koning wordt benoemd. De cdk beëdigt de burgemeester in de gemeente.
De komende tijd moet volgens Guernaoui bepaald worden of de huidige profielschets voldoet of dat er een nieuwe moet komen. Ook zal de vertrouwenscommissie samengesteld moeten worden en duidelijk worden welke rol 'de stad' krijgt bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

Gekozen burgemeester

Als het aan Van Aartsen had gelegen, zouden de Hagenaars de burgemeester zelf mogen kiezen. Maar ondanks meerdere warme pleidooien van de voormalig minister voor een direct gekozen burgemeester, vindt de selectieprocedure nog altijd in de 'achterkamertjes' plaats.