Wereld vol Veren: Museum voor Volkenkunde haalt veren uit depot

© ANP
LEIDEN - Ze worden zelden uit de depots van het museum voor Volkenkunde gehaald omdat ze zo kwetsbaar zijn: veren. Maar vanaf volgende week zijn ze in volle glorie voor het grote publiek te zien in de tentoonstelling Wereld vol Veren.
In deze tentoonstelling worden oude verencollectie afgewisseld met hedendaagse haute couture van moderne modeontwerpers, vogels en verhalen en feitjes.
Overal ter wereld en in alle culturen zijn veren terug te vinden. Het zit verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen en als onderdeel van accessoires. Het is iets wat nog steeds terug komt bij de grootse couturiers en vorsthuizen.

Iconisch

Volken van Papoea-Nieuw-Guinea tot Noord-Amerika zijn er zelfs iconisch mee geworden. Voor deze tentoonstelling zijn nog nooit of zelden getoonde verenobjecten – vanwege hun kwetsbaarheid – uit de museumcollectie gehaald voor het grote publiek.
Vanaf 15 oktober tot-en-met 30 oktober kunnen kinderen meedoen aan activiteiten als het maken van een hoofdtooi van rietjes, met een verrekijker door het museum speuren, een verenschilderij maken en andere creatieve workshops.
De tentoonstelling is te zien tot 5 maart 2017. In verband met de herfstvakantie is het museum twee weken lang ook op maandag geopend.