Leidse moskee woedend na SBS-uitzending: 'Onze goede naam is aangetast'

Archieffoto van een moskee
Archieffoto van een moskee © ANP
LEIDEN - Bij de Leidse moskee Islamitisch Centrum Imam Malik heerst onrust. Beelden van hun gebouw zijn volgens de moskee onterecht in verband gebracht met illegale praktijken. Dat gebeurde in het SBS-programma Undercover in Nederland. 'Dit heeft voor veel reacties en roering gezorgd bij de achterban', schrijft het islamitisch centrum.
besteedde zondag aandacht aan het illegaal afsluiten van religieuze huwelijken. Het Islamitisch Centrum Imam Malik op de Nieuwe Marnixstraat is hierin meerdere malen te zien.
De moskee vindt dat haar goede naam is aangetast. 'Wij worden dankzij het programma direct geassocieerd met het afsluiten van illegale huwelijken. Er waren voldoende manieren voor het programma om het thema inzichtelijk te maken en te bespreken zonder onze moskee hiermee te associëren.'

Praktijken aanpakken

Het centrum vindt juist dat het afsluiten van illegale huwelijken 'zowel wettelijk als islamitisch onjuist' en vindt dat deze praktijken aangepakt moeten worden.
De moskee eist een rectificatie van SBS6 en het programma en wil dat hun naam wordt hersteld. De organisatie sluit niet uit dat zij juridische stappen gaat ondernemen tegen de programmamakers. Alberto Stegeman zegt tegen Omroep West dat zij niet zullen rectificeren: 'We hebben de moskee in Leiden niet genoemd, laat staan ergens van beschuldigd. Wij vinden een rectificatie om die reden dan ook niet op zijn plaats. De moskee in Leiden was in beeld, omdat we daar een deskundige interviewden die daar woont. In de uitzending van gisteren wordt heel duidelijk om welke moskee het gaat waar het huwelijk zou plaatsvinden en welke imam wel wil meewerken aan illegale huwelijken', zegt de onderzoeksjournalist.